Dug po osnovu indirektnih poreza 340 miliona KM, a nisu poznati dužnici

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je podržala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja.

Vijeće ministara BiH, kao predlagač, predvidjelo je izmjene u vidu smanjenja zateznih kamata s 0,06 na 0,04 posto – dnevno, zatim smanjenje tereta s 10 na pet posto osnovnog duga te izmjene o povjerljivosti podataka o dugovanjima po osnovu indirektnih poreza.

Član ove komisije Niko Lozančić nije bio zadovoljan predloženim izmjenama jer smatra da se njima zatezne kamate simbolički smanjuju te je zanemareno da se one pojavljuju kao posljedica nemogućnosti plaćanja, a nisu predviđene mjere kojima bi bilo olakšano plaćanje da ne bi dolazilo do zateznih kamata.
Dodao je da nije definirano šta će biti s onima kojima su već obračunate zatezne kamate po važećim stopama i da nema pokazatelja koji su finansijski efekti predloženih izmjena.
Lozančić je istakao da su predložene izmjene koje se odnose na povjerljivost podataka o dugovanjima po osnovu indirektnih poreza urađene površno, pri čemu je čak i Parlamentarna skupština BiH isključena iz institucija kojima se mogu dostavljati ti podaci.
Radi se o mjeri koja samo treba da stvori privid da se nešto radi na olakšavanju nepovoljnog poslovnog ambijenta privrednim subjektima, tvrdi Lozančić.
Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Anto Domazet rekao je da je opća situacija o pitanju likvidnosti dramatična te da ove mjere sigurno neće puno pomoći, ali bi mogle biti shvaćene kao početak rješavanja tog problema.
Po njegovom mišljenju, naredni korak bi mogao biti reprogramiranje obaveza dužnika prema Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.
Onda bi realno trebalo razmotriti mogućnost plaćanja PDV-a po osnovi naplaćene realizacije, što je regulirano u mnogim zemljama, ali u BiH nije zrela situacija za to jer bi taj sistem plaćanja u ovakvoj nelikvidnosti doveo do velikih poremećaja u javnim finansijama, koje bi ugrozile makroekonomsku stabilnost što bi onda proizvelo velike probleme i za poslovni sektor, istakao je Domazet.
Pojasnio je da dug prema UIO trenutno iznosi oko 340 miliona KM i da nije poznato ko to duguje, ali da su ovim izmjenama stvoreni uvjeti da podaci o dužnicima budu javno objavljivani.
Stepen naplate PDV-a iznosi više od 96 posto, što je dokaz visoke efikasnosti naplate, ali je normalno da se i tu pojavljuju problemi i da UIO poseže za mjerama prisilne naplate, koje su predmet vrlo složenih sudskih procedura i nisu tako efikasne, kazao je Domazet.
Komisija je danas razmatrala i zaključke koje je predložio Predstavnički dom a povodom rasprave o Izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi “Upravljanje robom oduzetom u carinskim postupcima”.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close