Države bivše Jugoslavije duguju 90 milijardi! Ko duguje najviše?

Javni dug država bivše SFRJ dostigao je fantastičnih 90 milijardi evra i male šanse su da te države ikada otplate tolike dugove.

Autor: Buka

Javni dug država bivše SFRJ dostigao je fantastičnih 90 milijardi evra i male šanse su da te države ikada otplate tolike dugove. Dug cele bivše Jugoslavije bio je gotovo četri i po puta manji, odnosno oko 20 milijardi dolara.

Rekorder je za sada Slovenija, čiji će dug ove godine dostići gotovo 28,8 milijardi evra, ali ona ima i najmanje razloga za brigu jer je njen bruto domaći proizvod i najveći pa ima mogućnosti da ono što je uzela i vraća.

Javni dug Slovenije u 2013. godini porastao je na 71,7 odsto bruto domaćeg proizvoda i procena je da će ove godine dostići gotovo 81 odsto BDP.

Na drugom mestu je Hrvatska s malo manjim zaduženjem od oko 28,7 milijardi, a pratih ih Srbija s dugom koji je prešao 20 milijardi evra.

 

Tačnije, Ministarstvo finansija objavilo je da je javni dug Srbije na kraju marta iznosio 20,507 milijardi evra, što je 62,3 odsto bruto domaćeg proizvoda. U martu je javni dug povećan 109 miliona evra.

Ostale države debelo zaostaju, ali, imajući u vidu njihovu ekonomsku snagu, i ono što duguju je previše. Tako je Bosna i Hercegovina dužna oko 5,5 milijardi evra, Makedonci su za državne potrebe pozajmili 2,7 milijarde, a Crna Gora je dužna 1,7 milijardu.

Po oceni domaćih ekonomista, sve zemlje bivše SFRJ, sem Slovenije, polako klize u dužničko ropstvo i ako ne preduzmu hitne i oštre mere, u njega će i zapasti.

Kako kaže saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović, zemlje bivše države tonu u velike dugove jer su raspad i dezintegracija tržišta destruktivno delovali na industriju, proizvodnja je padala, tržište se smanjilo, a konkurentnost privreda i firmi značajno pala. Izgubljena su tržišta u Africi, Aziji…

Izvor: Dnevnik

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close