Država zaradila više od 25.000 KM na pomoći ugroženima u poplavama

Građani BiH su proteklih dana posredstvom poziva prema telekom operaterima ugroženima u poplavama donirali 148.196 KM, objavio je Crveni križ FBiH.Ipak, od ovog iznosa građanima u pogođenim područjima biće usmjereno 123.002, 68 KM, dok će ostatak od 25.193,32 KM biti uplaćen državi kao PDV, i to zbog postojeće zakonske regulative i propisa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) koja nameće naplatu PDV-a i za humanitarnu pomoć.

Prema privremenim informacijama Crvenog križa FBiH, građani BiH su u periodu od 16. do 21. maja uputili 74.098 poziva prema telekom operaterima. Svi ovi pozivi su naplaćeni po 2 KM, a od ovog iznosa u državnu kasu će biti uplaćeno 17 posto.

“To je sramotno u ovom vremenu koje se opisuje kao biblijska katastrofa. Još uvijek nismo ni prebrojali mrtve i tražimo da se što više pomoći i hrane obezbjedi ljudima da prežive, a država neće da se odrekne svoje zarade. U svakoj drugoj zemlji već bi bile donesene potrebne odluke, odmah bi se pretresli budžeti. Žalosno je to kada se ne govori o obnovama kuća, naselja i ulica”, rekao je za Klix.ba aktivista civilnog društva Ševko Bajić.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close