Država i velike kompanije me nisu podržale ni nakon Australije

Na stranici Asocijacije teniskih profesionalaca objavljen je intervju sa najbolje rangiranim BH teniserom Damirom Džumhurom, koji je još jednom ostvario dobar rezultat plasiravši se u glavni turnir Roland Garrosa, gdje je nažalost ispao u 1. kolu od Španca Feliciana Lopeza.

Dvadesetdvogodišnji Sarajlija napravio je senzaciju na Australian Openu u januaru ove godine, gdje je nakon izborenog plasmana u glavni turnir ispao u 3. kolu od Tomasa Berdycha, a onda je nastavio sa sjajnim rezultatima doprinijevši da bh. reprezentacija eliminiše Grčku u Davis kupu.

Od tada, Džumhur je osvojio svoj prvi ATP Tour naslov u turskom Mersinu, te se kvalifikovao za svoj drugi Grand Slam izborivši plasman u glavni žrijeb Roland Garrosa, gdje je naišao na u ovom trenutku boljega Lopeza.

Protiv svakoga igrača maksimalno

“Ono što sam naučio je da na svakom turniru, nebitno da li je to Australia Open ili Futures, morate igrati isto protiv svakog igrača, bez obzira na to je li on među prvih deset ili hiljadu”, rekao je Džumhur za zvaničnu stranicu ATP-a.

On je također dodao da je za velike rezultate izuzetno bitna psihička pripremljenost.

“Nakon što sam ostvario stvarno dobar rezultat u Australiji nije bilo lako igrati manje turnire i Challengere. To je bio veliki problem za mene, posebno na nekoliko turnira nakon Australije. Također sam bio i malo umoran, jer sam nakon Australije igrao i u Davis kupu. Bilo je toliko emocija u te dvije-tri sedmice, da nije bilo jednostavno oporaviti se”, naveo je bh. teniser, prenosi portal abc.

Džumhur se, međutim, ne suočava samo sa izazovima na terenu. On je prinuđen pronalaziti novac i sponzore za svoj daljnji razvoj.

Igra na dobrim turnirima

“Ništa se nije mnogo poboljšalo čak ni nakon Australije. To je bio veliki bum u Bosni, svi su govorili o tome . Čak i nakon dobrih igara na Davis kupu velike kompanije nisu dale novac. Čuli su za rezultate, ali nisu zainteresovane da daju podršku. Osjećam i da država nije zainteresovana da ulaže u sport, ali se ipak nadam da ću se sam iznijeti sa tim, jer sam to radio i sve ove godine, uz podršku roditelja”, rekao je Džumhur.

Navodi kako je dobra stvar da je igrao na dobrim turnirima sa dobrim nagradnim fondom.

“To je bio plus za ovu godinu. U proteklih nekoliko godina igrao sam samo Futurese, ponekad kvalifikacije za Grand Slam turnire, te neke Challengere. To nije bilo dovoljno. Ove godine počeo sam prilično dobro, a tek je kraj maja. Imam još šest mjeseci da uhvatim još dobrih rezultata i mislim da će sve biti uredu”, naglasio je bh. teniser.

U jednoj osobi Džumhur može računati na podršku i ohrabrenje, a to je trenutni svjetski broj 2 Novak Đoković, koji mu je među prvima čestitao na dobrim rezultatima.

Uči od najboljih

“Razgovarao sam sa Novakom opet ovdje u Francuskoj. Nažalost, nije bilo vremena da se više družimo kako bih dobio još više savjeta od njega. To je jedan od razloga zašto je biti dobro na velikim turnirima, jer imate priliku biti sa najboljim igračima i od njih učiti i dobiti savjete. A kada ih samo gledate, možete naučiti puno”, zaključuje Džumhur.

Džumhur nosi kući nagradu od 24.000 eura sa Roland Garrosa, te sada nastoji povećati svoju godišnju zaradu u kvalifikacijama za Wimbledon, gdje je dogurao do četvrtfinala kao junior. Prije toga će igrati na dva ATP Challenger Toura, a njegov naredni cilj je plasman među 100 najboljih tenisera. Na kraju je dodao kako se nada povoljnom žrijebu u kvalifikacijama za Wimbledon, kako bi ostvario još jedan veliki rezultat.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close