Drugi su ginuli, “malezijci” vladaju

Priča o nekoliko mladomuslimanskih porodica koje su, prema zamislima tadašnjeg bošnjačkog političkog vrha, trebale nakon rata u BiH preuzeti vlast po principu pet familija i tobože brinuti o bošnjačkim državnim i nacionalnim interesima, nasreću, nije doživjela punu praktičnu provedbu.

“Zlatni sinovi”

Naravno, to ne znači da je ideja mrtva i da se odustalo od prvobitnog nauma. Njihovi kadrovi već su raspoređeni po rukovodećim mjestima u nekim bankama i televizijama, „BH Telecomu”, raznim ministarstvima na svim nivoima i načelničkim pozicijama.

Lijepo su to osmislili feudalni umovi, što bi rekao Nedžad Latić, “zelene buržoazije”: neka u odbrani BiH ginu i liju krv seljačka i radnička djeca, a oni će svoju slati na školovanje u Maleziju, Tursku ili Egipat. Pa, kad se vrate, “onako pametni i mladi”, neka vladaju!

Pravi izdanak tog “malezijskog kruga zlatnih sinova”, kojih je na studije u Maleziju otišlo sedamdesetak, upravo je Semir Efendić, SDA-ov načelnik sarajevske općine Novi Grad, najveće u BiH. Bez dana iskustva, a s podrškom svojevrsnog tajnog društva – Bakirovog samozvanog sarajevskog lobija – prvi posao kojim se u životu počeo baviti je načelnički!

Otkad je zasjeo u fotelju, ponaša se poput pijanog milionera, ruši institucije općine, skida glave nepoćudnim uposlenicima, zapošljava prijatelje i rođake, na tenderima namješta poslove svojim stranačkim jaranima… Uglavnom, bavi se svim drugim samo ne poslom načelnika koji mu je narod, podržavajući Tihićevu SDA, naivno na izborima povjerio.

Perjanice korupcije

O svemu tome godinama piše “Avaz” i to načelnika toliko nervira da bezuspješno priziva nestanak najvećeg i najtiražnijeg lista u BiH, kako su to nekada činili već dokazani šefovi sistemske korupcije koja je i izvela narod na ulice.

Na njegovu žalost, mnogi prije Efendića, i veći i jači, sve perjanice SDA, od Nedžada Brankovića do Bakira Izetbegovića, polomili su zube na “Avazu”. Jer “Avaz” je uvijek, od osnivanja 1990. godine, bio glas naroda, glas prevarenih građana, glas protiv korumpirane i bahate vlasti koju simbolizira nesretni Efendić.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close