Dramatični podaci o enormnom padu prihoda UIO

UIO bilježi enorman pad naplate prihoda od indirektnih poreza. U prva tri mjeseca 2013. godine naplaćeno je 1,067 milijardi maraka prihoda, 2,8 posto manje nego u prvom kvartalu prošle godine.

Ukupna naplata indirektnih poreza bila je pod snažnim utjecajem oscilacija bruto PDV-a naplaćenog kod uvoza, te akciza na cigarete i derivata nafte.

Ukoliko se ovako negativan trend nastavi, praznine u budžetu BiH teško ćemo uspjeti pokriti!

Predviđanja su bila da će u budžetu BiH za 2013. godinu nedostajati 360 miliona maraka i taj nedostatak smo pokrili tranšom MMF-a. No, neočekivan pad budžetskih prihoda u prvom kvartalu ove godine poremetio je budžetske projekcije.

Naime, u januaru je naplata poreza bila poprilično visoka. UIO je naplatio 411 miliona maraka. Već u februaru je krenulo po zlu 322 miliona, da bi u martu –349 miliona, izuzetno loša naplata prihoda ne samo anulirala pozitivan trend u prva dva mjeseca nego prihode dovela u negativnu zonu.

Najoštriji pad prihoda desio se kod PDV-a. U martu je došlo do eskalacije i pada prihoda od 17 posto. Ista situacija je i sa prihodima od akciza. Najoštriji pad je zabilježen kod derivata nafte, cigareta, kafe.

“To je zbog toga što su ljudi prešli na motanje, a naftu ne koriste nego lož ulje..”, kaže direktor UIO BiH Miro Džakula.

Ovakvo objašnjenje bilo bi prihvatljivo da je makar približno jednaka naplate od akciza kod domaćih i stranih proizvoda. No nije. Naplata po akcizama domaćih cigareta je zadovoljavajuća, ali ne i uvoznih. To upućuje samo na jedno – utaju. Zatajili su kontrolni, odnosno inspekcijski organi.

Urgentno pitanje postaje borba protiv poreznih prevara kod uvoza i prometa duhanskih proizvoda, te izmjena Zakona o akcizama u domenu oporezivanja ostalih duhanskih proizvoda i oštrijeg sankcioniranja zloupotreba.

U protivnom, ako se ovakav trend nastavi, do kraja godine trebat će nam još jedan kredit od MMF-a, u jednakom iznosu kao prethodni!!!

Ukupno duhan                                              2,7 posto
duhan uvoz                       -4,3 posto
duhan domaći                     0,9 posto

Derivati nafte

uvozni                                -0,7 posto
domaći                               -15,5 posto

Kafa                                                – 7,6 posto

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close