Drama u Skupštini RS: Ko je dobio tajni izvještaj o Bobar banci

U Narodnoj skupštini danima je opsadno stanje. Vlada je na dnevni red ubacila materijal u čiji uvid ima samo deset ljudi u Parlamentu. U pitanju je informacija o poslovanju Bobar i Balkan investment banke koji nosi oznaku ”POSLOVNA TAJNA”, izvještava ATV Banja Luka.

Materijal se nalazi u sefu generalnog sekretara. Podijeliće ga samo onim poslanicima koji to žele i koji hoće da raspravljaju o tajnim dokumentima. Materijal, uz izjavu o pristanku, dobiće na dan kad tačka dođe na dnevni red i to neposredno prije početka rasprave. Kad ona završi, papire moraju da vrate nazad.

” Dokument se ne smije iznositi van zgrade Parlamenta niti se sa njim smiju upoznavati lica koja za to nisu ovlašćena, odlukom generalnog sekretara i predsjednika Narodne skupštine u ovom slučaju pošto se radi o dokumentu koji je došao u Narodnu skupštinu”, rekao je Marko Aćić, generalni sekretar Narodne skupštine RS.

Dokumet sa oznakom ”tajno” Vladi je proslijedila Agencija za bankarstvo, a nalazi se u sklopu Izvještaja o radu te institucije za prošlu godinu. Generalni sekretar kaže da je, u vrijeme dok su papiri kopirani, čitav proces nadgledala policija. Čak i kad je nošen kroz zgradu.

Opozicija kaže da ne pamti takvu pometnju. Za PDP-ovog Branislava Borenovića takve mjere bezbjednosti su nepotrebne i besmislene. Sa oznakom tajnosti, tvrdi Borenović, vlast pokušava da prikrije situaciju u propalim bankama.

“Vi o tome ne smjete da pričate. Ne smijete da je date trećem licu, ne smijete da govorite nezaposlenim ljudima koji su izgubili posao u Bobar banci, građanima koji su ostali bez depozita. Ne smijete ništa da govorite pa čak dolazite u situaciju da vas sutra mogu optužiti da ono što ste znali ranije i rekli građanima da je to iz tog nekog tajnog dokumenta”, kaže Branislav Borenović poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Upravni odbor Agencije za bankarstvo dokumentaciju je usvojio u maju ove godine i označio je kao “POSLOVNA TAJNA” pozivajući se na zakon o Agenciji za bankarstvo nakon čega je dostavio ministarstvu finansija, a oni Narodnoj skupštini.

Poslanici bi tek trebalo da se izjasne o tome da li će rasprava o Bobar i Balkan investment banci biti otvorena za javnost. Svi iz vladajuće koalicije plus koalicija Domovina pristali su da pročitaju tajni materijal i da o njemu raspravljaju.

Radovan Višković iz SNSD-a kaže da je sve po zakonu i da se Agencija, najvjerovatnije zbog povjerljivosti informacija odlučila na takav potez. Opozicija neće ni da čuje.

” Ja ću insistirati da se ova oznaka tajnosti skine i da u suštini narodni poslanici se upoznaju u tome ali i da javnost bude upoznata s time”, kaže Milanko Mihajlica, poslanik Srpske radikalne stranke RS u Narodnoj skupštini RS.

Ovo nije prvi put da u Narodnu skupštinu dolaze tajni dokumenti. Prije šest godina dio materijala o izgradnji zgrade vlade sa oznakom tajnosti je dostavljen u Skupštinu. A još 2006. posebna sjednica o privatizaciji Rafinerije nafte Brod, rafinerije ulja Modriča i preduzeća Petrol Banjaluka bila je zatvorena za javnost. Rasprava o Bobar i Balkan investment baci očekuje se početkom naredne sedmice na nastavku šeste redovne sjednice.

ATV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close