Dragan Marinković Maca: Pravno i moralno sam čist, dvije trećina teksta u toj predstavi su moji!

Ne kitim se tuđim perjem, čovjek može igrati po motivima Hamletovog “Šekspira” ili bilo kojeg drugog autora na svijetu. Tekst koji sam ja zaštitio i ovaj od Indire Kučuk-Sorguč su kao Cocta i Coca-Cola, kaže između ostalog Dragan Marinsković Maca u odgovoru na optužbe iz produkcije ‘Filter’

(Fena)

– Mislim da je BiH pravna država i da postoje organi koji odlučuju o tome šta je čije autorsko djelo. Registrovao sam i zaštitio autorska prava predstave rađene po motivima teksta “Ja mahalac” Indire Kučuk-Sorguč i žao mi je što se ljudi dezinformišu – istaknuo je za Agenciju Fena glumac Dragan Marinković Maca, komentirajući reakcije iz produkcije “Filter” nakon što je s tom kućom raskinuo saradnju.

Produkcija “Filter” prethodno je reagirala na najavu ovog glumca da će predstavu izvoditi u drugoj produkciji i pod nazivom “Maca Mahalac”, koju će 1. marta izvesti u hotelu “Dubrovnik” u Zenici, zbog čega je najavljeno dizanje tužbe protiv Marinkovića.

– Ja tu predstavu i dalje želim da igram, jer sam i ja učestvovao u njenom stvaranju, a dvije trećine teksta u toj predstavi su moji, što sam zaštitio u Agenciji za zaštitu autorskih prava. Postoje organi koji će se time baviti, samo ne znam čemu jeftini populizam i ne želim uopšte da učestvujem u tome. Žao mi je što je sve tako ispalo – kazao je on.

Marinković također naglašava da je od produkcije “Filter” tražio ugovor, koji nije imao.

– Nakon što ga nisam dobio već više od mjesec dana i kada sam vidio da tu postoje razne stvari čiji dio ne želim biti, tada sam raskinuo saradnju s produkcijom “Filter” i sada sam u drugoj produkcijskoj kući – naglasio je on.

Također navodi da je predstava “Maca Mahalac” rađena po motivima teksta “Ja mahalac”.

– Ne kitim se tuđim perjem, čovjek može igrati po motivima Hamletovog “Šekspira” ili bilo kojeg drugog autora na svijetu. Tekst koji sam ja zaštitio i ovaj od Indire Kučuk-Sorguč su kao Cocta i Coca-Cola – istaknuo je on.

Marinković podvlači da Kučuk-Sorguč može da ga tuži ako misli da su ugrožena njena prava, naglašavajući da je u ovoj priči on i pravno i moralno čist.

VEZANI TEKST: ZARATILI BH. GLUMAC I PRODUKCIJA ‘FILTER’: Indira Kučuk-Sorguč: Ako Dragan Marinković odigra ijednu predstavu ‘Ja, mahalac’, tužit ćemo ga!

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close