Dr. Semir Osmanagić: Utvrđena precizna starost Bosanske piramide Sunca – 29 hiljada godina

Četvrta međunarodna naučna konferencija o bosanskim piramidama ‘Skrivena historija’, koja je počela 4. septembra u organizaciji Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’, bit će završena večeras. 

Ova konferencija o bosanskoj dolini piramida okupila je 23 stručnjaka iz 11 zemalja svijeta, od arheologa s Novog Zelanda, fizičara, inžinjera, biologa iz zemalja kao što su SAD, Kanada, Njemačka, Holandija, Hrvatska, Srbija, Slovenija, BiH.

Kako je rekao osnivač Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ dr. Semir Osmanagić, i ove godine stručnjaci su prezentirali svoje analize, laboratorijska pretraživanja i radiokarbonska datiranja.

‘Ove godine je najvažnija vijest da je utvrđena precizna starost Bosanske piramide Sunca.

Nakon radiokarbonskog datiranja uzorka pronađenog ispod betonskih blokova piramide utvrđeno je da je riječ o starosti od 29 hiljada godina plus – minus četiri stotine godina. Utvrđeno je da je to najstarija piramida na svijetu’ – ustvrdio je Osmanagić.

Tokom ove arheološke sezone, kako je kazao, pronađen je i dosad najveći megalit u podzemnom tunelu, megalit K-5, koji ima masu oko 40 tona.

To znači da je ova lokacija i ove godine održala status najatraktivnije arheološke lokacije na svijetu, dodao je Osmanagić.

Naglašava da stručnjaci s konferencije odlaze vrlo zadovoljni i impresionirani dostignućima na ovom projektu.

Suorganizator konferencije ‘Skrivena historija’ je Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close