Dr. Mustafa Cerić na 3. katoličko-muslimanskom forumu u Vatikanu

SAOPĆENJE ZA JAVNOST:  DR. CERIĆ  NA 3. KATOLIČKO-MUSLIMANSKOM FORUMU

 

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus, učestvovat će u radu 3. katoličko-muslimanskog foruma, koji će, pod pokroviteljstvom pape Franje, biti održan u Vatikanu od 11. do 13. novembra ove godine.

 

Treći katoličko-muslimanski forum, kao jedna od najvažnijih karika u kršćansko-muslimanskom dijalogu, baš kao i prethodna dva, bit će posvećen temi „Ljubav prema Bogu i ljubav prema susjedu“.

 

Kuriozitet 3. foruma je što je to ujedno je i prvi takav forum pape Franje, budući da su prethodna dva održana za pontifikata pape Benedikta XVI.

 

Katoličko-muslimanski forum, koji okuplja vodeća imena svjetske muslimanske i katoličke misli i religije, iniciran je kao reakcija na izlaganje Benedikta XVI prilikom posjete Regensburškom univerzitetu 2006. godine, kada je, citirajući bizantijskog imperatora, islam usporedio sa nasiljem.

 

Dvije godine nakon papinog govora u Regensburgu, u novembru 2008. godine u Vatikanu je upriličen prvi katoličko-muslimanski forum, kao početak otvorenog i prijateljskog kršćansko-muslimanskog dijaloga, koji bi trebao smanjiti tenzije i približiti Istok i Zapad.

 

Muslimansku delegaciju tom prilikom predvodio je dr. Mustafa Cerić, u to vrijeme reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

 

Drugi forum održan je 2011. godine u Jordanu.

 

Teme 3. katoličko-muslimanskog foruma još uvijek nisu objelodanjene, ali je osnovna tematska nit svih dosadašnjih foruma fokusirana na dostojanstvo čovjeka i međusobno uvažavanje i poštovanje.

 

 

Ured za odnose s javnošću

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close