Dr. Izudin Kešetović: Zašto kasne plate ?

Septembar je ušao u posljednju trećinu.
Plate za mjesec avgust za mnoge zaposlene u javnom i privatnom sektoru kasne.

(Piše: dr. Izudin Kešetović – indikator)

Zaposlenici finansiraju poslodavce bez obračuna kamata i sa nadom da neće biti gore. Neki su već izgubili nadu da će ikada naplatiti svoj rad i jedinu nadu vide u penzionisanju ili nekom poslu ” preko grane”.
O crnom ili sivom tržištu spas nalaze ” najsnalaživljiji”
Neizvjesnost i nesigurnost se uvukla ljudima pod kožu sa nadom: Ne daj Bože gore.
Svi ekonomski pokazatelji ukazuju da se u uslovima finansijske i fiskalne nediscipline ne može poslovati
Nepostojanje tzv. institucionalnog okvira koja se mjeri : političkom stabilnosti, efikasnosti nosioca izvršne i zakonodavne vlasti, kvalitetom regulative , vladavina prava, kontrola korupcije, razvijenost finansijskog tržišta, rastom društvenog proizvoda, investiciona aktivnost ; stvara ružnu sliku o stanju u bh društvu i dugoročno bh ekonomiju potiskuje na podioke rangiranja koji su u nivou afričkih zemalja .
Slika stanja se prelama i direktno svaljuje na pleća stanov ništva i onih koji obavljaju društveno koristan rad u privatnom i javnom sektoru. Rad i red postaje misao imenica, a plata i nadnica sve neizvjesnija. Ogromna dugovanja preduzeća, javnih ustanova, buđžeta i fondova postaju realnost. Gubitak prihoda se namiruje padom dohodaka i standarda . Siromaštvo i socijalna nesigurnost pogodno tlo za nered , javašluk i odsustvo svakog sistema. Oskudice svake vrste postaju normalne : lijekova u bolnicama, učila u školama, kancelariskog materijala  u ustanovama .
Sistem plata se pretvara u topli obrok i materijalne troškove bez obračuna doprinosa i poreza. Naturalni oblici plaćanja sve više postaju nužnost jer novac postaje najtraženija roba. Novca nema u opticaju jer nema  poslovne aktivnosti. Poslovne aktivnosti nema jer nema novca i poslovnog ambijenta. Težak period postaje stvarnost i sva obećanja padaju u vodu čak i od onih koji ” upinju” da se dočepaju ” poluga vlastI” i ” masti”. Običan narod ili puk se nada da ne može biti gore. I svaki puta iz početka i svaki puta sve gore do nove plate i nove vlasti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close