LifestyleZdravlje

Dr. Emir Solaković: Nacija je bolesna, Fata daje dijagnozu

Danas se obilježava Međunarodni dan zdravlja. Depresija je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije među vodećim poremećajem među svjetskom populacijom.

Bolesti i u BiH su sveprisutne. O zdravlju smo govorili sa prof. dr. Emirom Solakovićem, općim, srčanim i vaskularnim hirurgom – koji je u svom izlaganju tokom Novog dana na N1 napravio pravi show.

“Sada bih ja trebao da pričam o zdravlju, da trčite, jedete ribu i tak dalje. BiH spada među vodeće zemlje u svijetu po broju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. To niko od nas ne gleda. Vodeći smo u svijetu po tome, djeca su nam debela, dobijaju dijabetes. Nacija je bolesna”, kazao je Solaković u uvodu.

A onda počinje njegov monolog o zdravlju: “Reći ću vam nešto ružno, neće vam se svidjeti, ni gledateljima, ni vama na TV-u, ali ću reći sve”.

“Šta vi, mi, prosječni građani znamo o zdravlju? Ja i slični meni na Medicinskom fakultetu u Sarajevu o prevenciji bolesti učimo dva-tri časa. Ni to ne učimo jer je dosadno. Doktor završi medicinu, ne zna ništa. Malo uči. Dođe isti doktor u ambulantu, i traže mu savjet. Kako će vam dati savjet o zdravlju kada ni on ne zan. Ni ja to nisam učio”.

“Reći će vam da vježbate, šuplja priča. Sada imamo svi TV. Hoće li TV pomoći? Televizija najmanje zove doktore. Zašto? Oni su dosadni. Zato ih ne zovu. Ima razlog što su dosadni, pričaju na latinskom, monotono… Kada ga saslušate, šutnete ga i ne zovete do narednog Svjetskog dana zdravlja”, nastavio je Solaković oštrim-šaljivim tonom.

“Onda zovnete ljude iz alternativne medicine, oni su interesantni, Fata baca kašike i daje dijagnozu. Ili Torabi. On je interesantan. Dovedete čovjeka koji stavlja ovčija crijeva oko vrata, on je interesantan. To je interesantno”, nastavio je prof. dr. Solaković.

“Dovedete onda čovjeka sa diplomom, a mali broj njih će vam pričati sve. Dovedemo onda ljekare i alternativnu medicinu zajedno, pa vidite da alternativna medicina viče i galami, ljekar se povuče, savije rep i ode”.

Tvrdi Solaković da su građani u ovakvoj situaciji.

“U Sarajevu je sve nezdravo od hrane. Nemate šansu da znate šta je zdravo. Država vam neće reći da imamo problem. Neće vam reći, narode treba vam toliko bjelančevina, toliko masti… Građani nemaju šansu da znaju, gledaju reklame, u radnjama je isto. Kad je Svjetski dan pritiska, svi kod Katedrale mjere pritisak. I političari, slikaju se. Mi teoretsku šansu nemamo da znamo šta je zdravlje i šta nam treba“, istakao je Solaković.

Tvrdi da je čovjek, odnsno organizam mašina, koju treba osluškivati baš kao što se osluškuje automobil.

“Kada počnete kašljucati, tada je već kasno. Moj vam je tada savjet, uzmite pijeska, počnite se polako posipati da se naviknete na zemlju. Morate znati kako vaš organizam funkcioniše”.

Solaković je napisao sedam knjiga, kardiovaskularni hirurg je po zanmianju – a pisao ih je jer je i sam bio bolesta, pa je htio sebi da pomogne.

“Znate koliko sam prodao knjiga? 100.000, sve vani. U Sarajevu nisu ni dvije otišle. Poklonim nekome knjigu, zamole me da im je ukratko ispričam jer nemaju vremena da čitaju. Svijest nam nije dobra, kada idete kod doktora – tada je već gotovo”.

Stres je također veliki problem u bh. društvu, a dr. Solaković je imao elaborat i o tom zdravstvenom segmentu.

“Neko vam planinari po mozgu, šef, žena, djeca. Dođete kući, morate imati mir, a i tamo stres. Mašina tandrče. Pozitivan je stres kada vas Zvonko iz režije maltretira, ali pozitivno. Taj stres vam treba. Kući vam ne treba. Tamo vam treba odmor. Pod stresom se može stalno biti, možete dobiti infarkt, moždani udar”.

Kako to liječiti, spriječiti?

“Ne palim televiziju. Ne koristim internet. To je gubljenje vremena. Moj mobitel je iz muzeja. Nazovem, čujem se. Tehnika je stresogena. Upalite TV, depresivno. Kuhaju, peru, glume. Ja sam depresivan kada dođem u sitaciju Čović – Izetbegović – Dodik. Moram biti depresivan. Družim se samo sa pozivtivnim ljudima, kada vidm da je Hamin nos spušten – odem od njega odmah”.

Solaković savjetuje da se družite sa pozitivnim ljudima, i da ne idete ulicama kuda hodaju ljudi sa “spuštenim nosom”.

“Mi ljude koji su pozitivni ostavljamo duže u bolnici, ostavljamo ih duže da i nama bude bolje. One druge sa koncima pošaljemo kući, da ne šire depresiju. Ako si depresivan, budi depresivan sebi i majci svojoj, nemoj meni”.

Savjet?

“Čuvajte zdravlje i štedite novac. Bolje vam je malo kašljucati, a imati para. Sigurniji ste kada imate novca. Ostavljate ga sa strane, šta ćete od kokuza u Bosni? Razboljet ćete se odmah. Želim vam svima da budete zdravi”, poručio je Solaković na koncu interesantnog gostovanja u Novom danu na N1, povodom Međunarodnog dana zdravlja.

Video koji morate pogledati – LINK

Izvor: N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close