Dr. Emir Demir: Politički angažman nije u koliziji sa vjerom

Dr. Emir Demir, doktor šerijatskog prava, direktor privatne osnovne škole, predsjednik OO A-SDA Kakanj i član Predsjedništva A-SDA BiH

(bosnjaci.netMersada Nuruddina Agović)

Ovim prilogom smo odlučili javnosti pobliže predstaviti lik i djelo jednog veoma uspješnog alima, političara, direktora obrazovne institucije,naučnog istraživača i prevodioca, cijenjenog supruga i oca petero djece, uzornog građanina i patriotu koji se svim svojim angažmanima stavio na raspolaganje porodici, Islamskoj zajednici, naciji i zemlji. Naš sagovornik je Dr. Emir Demir, doktor šerijatskog prava, direktor jedne privatne osnovne škole, predsjednik OO A-SDA Kakanj i član Predsjedništva A-SDA BiH.

Bošnjaci.Net: Uvaženi gospodine Demir, es selamu ‘alejkum! Na početku razgovora bih vas zamolila da se čitateljima našeg portala predstavite svojim kraćim biografskim podacima!
Demir: Alejkumu selam! Rođen sam 1974.godine u Kaknju, od oca Envera i majke Suade. Osnovnu školu i srednju elektrotehničku završio sam u Kaknju. Srednju šerijatsku školu sam završio u Libanu i Islamsku pedagošku akademiju u Zenici. Diplomirao sam na šerijatskom fakultetu Jordanskog univerziteta, odsjek fikh i usuli-fikh. Nakon toga sam magistrirao islamsko pravo u Libanu i nedavno doktorirao šerijatsko pravo na Univerzitetu u Maleziji. Oženjen sam profesoricom Amrom Lepić iz Poriječana kod Visokog sa kojom imam petero djece, četiri sina i kćerku.

Bošnjaci.Net: Impresionira ovaj Vaš profesionalni i porodični uspjeh. Radite li posao za koji ste se školovali? Kad je počeo Vaš pedagoški radni angažman?
Demir: Moj pedagoški radni angažman je započeo 2002. godine kad sam se zaposlio kao nastavnik Islamske vjeronauke u osnovnoj školi “Hamdija Kreševljaković” u Kaknju. Radio sam i kao direktor i prokurista u firmi “Bosnia-Investment & Trade u Kaknju. Od 2012. godine sam direktor privatne osnovne škole “Hasan Kjafija Pruščak” u Zenici, gdje i danas obnašam tu funkciju. Angažiran sam i kao predavač predmeta “Fikhske maksime” i “Metodologija islamskog prava” na “Al-Madinah International University” u Maleziji u online-programu Univerziteta.

Bošnjaci.Net: Možete li nam kazati neke od specifičnosti Vaše škole? Po čemu je to ona drugačija od ostalih?
Demir: Rad škole ”Hasan Kjafija Pruščak” je prilagođen potrebama zaposlenih roditelja. Škola ima cjelodnevni program boravka djece u okviru škole i predškolske ustanove. Učenici imaju dva obroka dnevno: doručak i ručak. Od prvog razreda se uče strani jezici. Poslije nastave se obavljaju vannastavne sekcije, dopunsko-dodatni programi i slobodne aktivnosti. Učenici imaju dva strana jezika koja izučavaju na dva časa engleskog jezika sedmično i dva časa arapskog jezika. Islamska vjeronauka je, također, zastupljena sa dva časa sedmično. Po odobrenju roditelja, za učenike koji to žele organizira se i klanjanje podne namaza.

Bošnjaci.Net: Vi ste, pretpostavljam, za rad škole dobili podršku Rijaseta IZ i reisu-l-uleme mr. Huseina ef. Kavazovića?
Demir: Jesmo. Reisu-l-ulema je upoznat sa nastavnim planom i programom škole, te perspektivama daljnjeg razvoja projekta škole i naše predškolske ustanove ”Hud-Hud”. On je izrazio svoju bezuslovnu podršku i zadovoljstvo postojanjem projekta ovakve vrste. Od velikog značaja nam je bila i podrška predstavnika Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta IZ.

Bošnjaci.Net: Možete li nas upoznati s nekim naslovima iz Vašeg bogatog naučnog opusa?
Demir: Napisao sam magistarski rad iz oblasti hanefijskog fikha, naslova:”EL-FERAID FI HALLI EL-MESAIL VEL-KAVAID – ŠERHU KENZID-DEKAIK” , što u prijevodu znači ”Skupocjeni dragulji za rješavanje pravnih pitanja i postavki”. Obrađuje poglavlja: zekat, post i hadždž od Mustafe b. Balija b. Sulejmana b. Jusufa, poznatog kao Balizade. Doktorski rad je, također, iz hanefijskog fikha, naslova: “MIZANUL-FETAVA”, znači ”Usaglašavanje decizija/fetvi”. To je studija, valorizacija i komentar istoimenog djela šejhul-islama Mustafe Balizadea.
Napisao sam i druge naučno-istraživačke radove: “Istishab- pretpostavka kontinuiteta prethodnog propisa”, “Razvod braka od strane pijane ili osobe u afektu”, “Krađa – pojam i propisi”, “Jezik – Objava od Boga ili dogovor ljudi?”, “Legalna i nelegalna kupoprodaja”, “Eutanazija između medicine i islama”, “Tejemmum – pojam i propisi” i dr.

Bošnjaci.Net: Radite i kao prevodilac odabranih djela muslimanskih autora?
Demir: Preveo sam preko četrdeset djela. Među njima su na primjer:
”Komentar deset povoda koji vode Allahovoj ljubavi” od Ibn Kajjima el-Dževzijja, ”Ljubav prema Poslaniku s.a.v.s.” od Abdur-Reufa Osmana, ”Metodologija prihvatanja i argumentacije kod ehli sunetskog pravca” od El-Suvejjana, ”Nasmiješi se” od Aida el-Karnija, ”Kartografski prikaz Poslanikovih, s.a.v.s. vojnih pohoda”, ”Radost pogleda (I tom) – komentar Rijadus-salihina, En-Nevevija, ”Sažeti prikaz vjerovanja prvih generacija” Abdullah Yolcu, ”Tahavijeva poslanica o vjerovanju sa komentarom Ibn Ebi Izza el-Hanefija, ”Tefsir posljednja tri džuza Kur'ana Časnog” Muhammeda El-Eškara, ”Zbirka hutbi” itd.

Bošnjaci.Net: Pretpostavljam da je tako jak alim ugošćen od strane mnogih adresa u našoj žemlji gdje držite brojna predavanja…
Demir: Da. Objavljem u više časopisa i web-portala, gostujem u brojnim radio i TV emisijama na Nabi, BM-u Zenica, Radio Hayatu, Radio Kaknju, TV Igman itd.
Imao sam ciklus predavanja – komentar Bulugul-Merama (komparativni fikh) od Ibn Hadžera el-Askalanija, ciklus predavanja iz Životopisa Poslanika, s.a.v.s., ciklus predavanja iz Islamskog poslovanja studentima ekonomije itd.

Bošnjaci.Net: Imali ste nedavno i jedno predavanje na otvorenom prostoru, na Baščaršiji u Sarajevu?
Demir: Bilo je tamo nas nekoliko učesnika. Ja sam održao predavanje pod naslovom “Princip solidarnosti kroz instituciju vakufa“. Inače, UG Demus-Sarajevo je organiziralo tu kulturnu manifestaciju, pod nazivom ”Dani bošnjačke tradicije” i sloganom ”Dobročinstvo – naša tradicija”. Manifestacija postaje polahko tradicionalna. Održava se svake godine, evo već petu godinu zaredom.

Bošnjaci.Net: Objasnite javnosti, pogotovo jednom posebnom dijelu javnosti, kako to da jedan tako klasičan alim može biti i političar? Mnogi se, kako znamo, bune kad čuju za takve slučajeve…
Demir: Ne želim biti potčinjen drugome, pogotovo lošem političkom vođsvu, njihovom nesavjesnom odlučivanju, krivotvorenju htijenja našeg naroda. Želim kroz svoje političko djelovanje, ličnim primjerom afirmirati mlade generacije i ustupiti im prostor za kreiranje njima odgovarujućeg društvenog i političkog ambijenta, da blagovremeno budu spremni preuzeti kormilo ove države, da je stručno i savjesno vode. Moramo, svim silama, raditi na suzbijanju siromaštva, bolesti, neznanja, kriminala, nepotizma, korupcije i svega što onemogućava građanima da žive život dostojan čovjeka. Neki ljudi sa drugačijim pogledima i pomalo retrogradnim stavovima smatraju da je vjerska titula nespojiva sa političkim angažmanom. Naravno, o tome se može polemizirati, ali treba dobro otvoriti vidike i znati da u suštini svaki politički angažman koji ima plemenite ciljeve, tj. kojim se žele suzbijati prethodno spomenute nuspojave u društvu, bez obzira na vladajući politički sistem, agresivni ili tolerantni sekularizam, takav politički angažman nije u koliziji sa vjerom, te ujedno ima njenu podršku.

Bošnjaci.Net: I gdje ste se politički angažirali?
Demir: Pronašao sam se u radu i djelovanju Alijine SDA (A-SDA). Vijećnik sam stranke u Općinskom vijeću Kakanj od 2012. godine i član KO A-SDA ZDK. Predsjednik sam OO A-SDA Kakanj od maja 2014.godine i, također, član Predsjedništva A-SDA Bosne i Hercegovine. U velikoj sam mjeri učesnik pisanja Programske deklaracije stranke. Ponosan sam na svoju stranku, njen rad i zalaganje za prosperitet ovog našeg napaćenog društva.

Bošnjaci.Net: Gospodine Demir, s obzirom da ste alim i političar, ne mogu a da Vas ne pitam – šta mislite o kandidaturi jednog, također, alima i političara, njegovoj kandidaturi za bošnjačkog člana Predsjedništa BiH, Dr. Mustafe Cerića?
Demir: Ja sam javno objavio oglašavanje pod nazivom ”Zašto ću podržati Dr. Mustafu Cerića”, pa sam kazao da nemam predrasude niti prema jednoj poštenoj politici. Ne smatram da bi eventualni neuspjeh dr. Cerića na izborima naštetio njegovoj ličnosti i karijeri, kako to plasiraju poznati ‘dušebrižnici’. Moja stranka će, svakako, podržati nezavisnu kandidaturu dr. Cerića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. On ima nevjerovatnu ličnu karizmu. Izetbegović mlađi je u svom političkom dokazivanju stalno rabio liderstvo i karizmu oca. Mi znamo da je Dr. Cerić trn u oku stranci SDA, jer za vrijeme njegovog mandata nije mogla upravljati donošenjem odluka u Islamskoj zajednici BiH. Sad su im ta vrata u potpunosti otvorena. Nažalost, institucije IZ BiH su, moglo bi se kazati, postale filijale politike SDA. Nisam protivnik da se IZ BIH oslanja na politiku, jer je to sasvim razumno i opravdano, ali recipročno na politiku SVIH BOŠNJAKA-muslimana koji pripadaju različitim političkim opcijama. Prisni i ekskluzivni odnos SDA je prije svega nepravedan prema drugima, i bojim se, a veoma je izvjesno, da će se konstantne greške ove, po svemu sudeći, propadajuće i samoizjedajuće stranke vratiti kao bumerang i samoj Islamskoj zajednici.

Bošnjaci.Net: Šta za kraj možete poručiti našim cijenjenim čitateljima?
Demir: Vjerujem da će građani Bosne i Hercegovine znati prepoznati programe, stranke i vođe koji će prekinuti njihovu dugogodišnju agoniju i, inšallah, osigurati im ljepšu budućnost. Radit ćemo svi zajedno na spasavanju zemlje i sprječavanju dalje degradacije njenog ugleda na regionalnom i globalnom nivou. Velika je razdaljina između ekonomsko-političkog stanja u kojem se ona nalazi i prirodnih i intelektualnih resursa i potencijala kojima bi mogla raspolagati.
Pozivam građane da nam se pridruže. Što se nas tiče, sve svoje potencijale bezrezervno stavljamo u funkciju razvoja drage nam domovine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close