Dr. Cerić: Vukovar i Srebrenicu ne smijemo zaboraviti!

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 CERIĆ: VUKOVAR I SREBRENICU NE SMIJEMO ZABORAVITI!

 

„Žrtve nasilja i genocida zaslužuju naše poštovanje i opominju nas da njihova žrtva ne smije biti zaboravljena. Vukovar i Srebrenica, gradovi čija imena će ostati upisana u najmračniji dio historije 20. stoljeća, ne smiju biti zaboravljeni“, poručio je dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, u poruci povodom 23. godišnjice od pada Vukovara i zločina počinjenih u tom gradu.

 

„Zločin u Vukovaru bio je uvod, svojevrsna zloslutna najava onoga što će se dešavati u naredne četiri godine, kako u Hrvatskoj, tako i u našoj zemlji, Bosni i Hercegovini“, naglasio je dr. Cerić.

 

Vrijeme, odnosno historija, dodao je, „će pokazati zašto je svijet ostao nijem, zašto nije reagirao na zvjerstva u Vukovaru, u Europi nezapamćena još od 2. svjetskog rataHrvatsko, dopuštajući da se ideja o velikoj Srbiji održi, ojača i dovede do genocida u Srebrenici“.

 

„Iako je Europa iznevjerila zavjet ‘Nikad više’, dat nakon 2. svjetskog rata, ne reagirajući na stradanje nevinih ljudi i razaranja u bivšoj Jugoslaviji, nadam se da taj krik, krik ‘Nikad više’, ipak neće utihnuti i da Europa i cijeli svijet to moraju ispoštovati i nedozvoliti da se dogode neki novi Vukovar ili Srebrenica“, istakao je dr. Cerić.

 

„U našim mislima i dušama danas smo sa žrtvama Vukovara i iskreno suosjećamo s njihovim obiteljima“, rekao je dr. Cerić, te naglasio:

 

„Vukovar i Srebrenica ne smiju se više nikada nikome dogoditi! Vukovar i Srebrenicu ne smijemo zaboraviti! Dugujemo to žrtvama, ali i našim potomcima; da im se ne desi to što se desilo nama“.

 

 

Ured za odnose s javnošću

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close