Dr. Cerić: Moguće manipulacije izbornim listićima

Izborni štan dr. Mustafe Cerića, nezavisnog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputio je danas dopis Centralnoj izbornoj komisiji upozoravajući na moguće manipulacije izbornim materijalom.

Shodno svjedočenjima promatrača, kao i brojnim nejasnoćama pri brojanju glasova na prethodnim izborima, Izborni štab dr. Cerića poziva Centralnu izbornu komisiju na poseban oprez, naročito kod provjeravanja i prebrojavanja glasačkih listića.

U tom smislu, preporučeno je da ni jedan član biračkog odbora ne bi trebao imati olovku, niti sličan alat kojim listić može učiniti nevažećim.

Također se preporučuje da se svim članovima odbora pažljivo pregledaju ruke, budući da postoje vjerodostojna svjedočanstva prema kojima su, na prethodnim izborima, pojedini članovi odbora pod noktom imali grafitni špic kojim bi oštećivali glasačke listiće i činili ih nevažećim.

O tim svjedočanstvima dr. Cerić je, prilikom današnjeg sastanka, informirao i predstavnike Izborne posmatračke misije OSCE-a – ODIHR.

Dr. Cerić je predstavnicima ODIHR-a odgovorio na brojna pitanja o političkom životu i perspektivama Bosne i Hercegovine, te naglasio da je njegov strateški plan otklanjanje zastoja na putu naše zemlje ka NATO-u i Europskoj uniji.

„Amerika nas smatra europskom zemljom, a u Europi nas smatraju Balkancima. Europa bi svakako svoje stavove trebala približiti američkim i pomoći nam da što prije usvojimo europske standarde, umjesto što u odnosu na Bosnu i Hercegovinu ima svojevrstan superioran odnos“, smatra dr. Cerić.

Također je naglasio potrebu preispitivanja državnog Ustava, budući da je Daytonski mirovni sporazum donio svojevrsnu strukturalnu diskriminaciju neprimjerenu hiljadugodišnjoj tradiciji naše zemlje, u kojoj su ljudi naučili živjeti zajedno bez obzira na vjerske ili nacionalne različitosti.

 

Ured za odnose s javnošću

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close