Doris Pack otkriva EU strategiju: Zlatko Lagumdžija predstavlja veliki problem?

Stalna izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Doris Pack održala je u Sarajevu predavanje o temi “Suradnja Evropske narodne stranke sa zemljama Balkana” gdje je prisutnim predstavnicima pojedinim političkih partije iz BiH kazala da “građani zemalja EU-a više ne žele slati novac BiH, koja ne radi ništa na putu prema EU”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naredne godine su evropski izbori i EU neće biti mnogo zainteresirana za BiH. Kako Evropljane uvjeriti da daju novac za BiH kada bh. političari ništa ne rade kako bi se približili EU. Također, u Evropskom parlamentu je vrlo malo ljudi koji uopšte išta znaju o Bosni i koji lobiraju za ulazak BiH u EU. Ja kao i još neki poslanici odlaze iz Evropskom parlamenta i zato gubite prijatelje koji lobiraju za evropski put BiH. Pokušajte uvjeriti vaše političare što prije da riješe presudu Sejdić-Finci jer poslije može biti kasno”, kazala je Pack.

Naglasila je da bh. političari moraju biti na neki način sankcionisani za svoj nerad i za nedostatak volje za postizanjem dogovora.

“Potrebno je da građani BiH urade mnogo više i da izvrše pritisak na domaće političare kako bi uradili nešto za svoju zemlju. Političari su krivi za zastoje u zemlji i zato moraju biti sankcionisani za nerad. Izbjegavala sam kažnjavanje, ali kada sam vidjela da je moj izvještaj o BiH svake godine isti onda sam kazala da BiH zbog toga biti isključena iz članstva Vijeća Evrope i ostati bez IPA fondova”, rekla je Pack.

Istakla je da Dejtonski mirovni sporazum u najvećoj mjeri sprječava da se napravi prava država u BiH.

“Teško je govoriti o saradnji između političkih partija u BiH jer njeni lideri ne žele da postižu kompromise i da sarađuju u interesu cijele zemlje i njenih građana. Etničke podjele među partijama u BiH su velike i zato je teško doći do dogovora. Dejtonski sporazum je samo dodatno produbio te podjele i stvorio takvu zemlju u kojoj je teško postići dogovor. Dejton ustvari sprječava da se napravi prava država. Dejton je stvorio zemlju u kojoj je teško napredovati. U BiH, ali i u većini Balkana, postizanje dogovora se vidi kao slabost. U Evropskom parlamentu se svaka odluka donosi kompromisom”, kazala je Pack.

Smatra da je hitno potrebno smanjiti broj ministarstava i nivoa vlasti u BiH dodajući da entiteti nisu problem za funkcionisanje Bosne.

“Iako je zemlja podijeljena u entitete, entiteti nisu problem jer i u Njemačkoj postoje federalne jedinice. Potrebno je shvatiti da je najvažnija saradnja između nivoa vlasti. Ali je potrebno smanjiti broj ministara i nivoa vlasti jer Bosna ovako ne može nastaviti da funkcioniše. Bosni treba uređeniji sistem”, rekla je ona.

Tvrdi da je veliki problem za BiH to što njeni lideri partija imaju neograničenu moć i “žele da vode zemlju kao da su izabrani od strane naroda”.

“U Bosni postoji jedna anomalija, jer lideri političkih partija imaju svu moć u svojim rukama, i oni idu u Brisel da se dogovaraju iako nisu ministri i nisu izabrani od strane narodi u BiH. To je nezdravo za cijelu zemlju jer oni nikome ne odgovaraju. To nije demokratski. Samo oni koje narod izabere mogu voditi zemlju i pregovarati u ime naroda i građana. Bosna je jedina zemlja gdje parlament pita zašto kažnjavate naše političare, pa to je suludo”, kazala je Pack, dodavši:

“Vaši političari ne žele da se konsultuju sa mnom i da zajedno pokušamo iznaći rješenja za zemlju. Oni uopšte nisu zainteresovani za ovu zemlju. Samo je predsjednik parlamenta RS-a Igor Radojičić zainteresovan za izvještaj koji sastavljam i često se konsultuje u vezi sa time i navedenim pitanjima koja se nalaze u tom izvještaju, dok ostali, Tihić, Čović, Ivanić, njih to ništa ne zanima izgleda”, istakla je ona.

Dodala je da zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija predstavlja veliki problem za postizanje dogovora među političarima u BiH.

“Slučaj Sejdić-Finci je najbolji pokazatelj kako bh. političari ne mogu da se dogovore. Ali niko ne želi da kaže ko je najveći krivac iza toga. Ja mislim da Zlatko Lagumdžija predstavlja veliku prepreku tome. Niko to nije želio otvoreno da kaže, ali ja sam rekla”, istakla je Pack.

(Anadolija/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close