Dopis MONEYVAL-a bh. ministarstvu: 1. juni krajnji rok za usvajanje Zakona

U Ministarstvo sigurnosti BiH kako nezvanično saznaje bh. novinska agencija Patria stigao je dopis MONEYVAL-a u kojem obavještavaju ovo Ministarstvo da će za BiH ipak nastupiti sankcije, ukoliko se Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti ne usvoji do 1. juna. Pismo u kojem se upozorava na sankcije stiglo je i na adresu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Sankcije podrazumijevaju stavljanje BiH na crnu listu zemalja zajedno sa Ukrajinom, Iranom i Sjevernom Korejom kada je u pitanju oblast pranja novca i finansiranja terorizma.

Naime, iako je bilo riječi o vanrednoj sjendici Doma naroda PS Bosne i Hercegovine za šta je inicijativu podnio Klub Bošnjaka to se danas nije dogodilo. Sjednica je zakazana tek 6. juna, ali šest dana iza roka koji je Komiteta eksperata Vijeća Evrope (MONEYVAL) dao BiH da usvoji ovaj zakon, piše novinska agencija Patria.

Ovaj zakon usvojen je na Predstavničkom domu, ali to je samo polovično rješenje, jer bez potvrde u Domu naroda zakon faktički nije usvojen. Samir Omerhodžić, član bh. delegacije u Moneyvalu kaže da su zaključci doneseni na sastanku ovog tijela u Strazburu jasni.

“Tada je rečeno da ukoliko BiH ne usvoji zakone do 1. juna bit će zvanična objava da je BiH nekooperativna, da ne primjenjuje međunarodne standarde. Ovo je sada neko polovično rješenje”, kazao je Omerhodžić ranije za NAP.

On je kazao da nije siguran da li će biti prihvatljivo to polovično rješenje, a ovaj dopis više je nego jasna poruka, piše NAP.

Više informacija danas nam Omerhodžić nije mogao dati. Danas je i Denis Bećirović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH u otvorenom pismu zatražio od predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića zakazivanje sjednice Doma naroda prije 1. juna. On je kazao da bi u protivnom posljedice za BiH mogle biti vrlo ozbiljne.

“Banke i druge finansijske institucije u BiH suočile bi se sa teškoćama pri transferu novca diljem svijeta, a sve novčane transakcije u i izvan BiH bile bi budno praćene od strane finansijskih institucija drugih zemalja, što bi dovelo do ozbiljnih kašnjenja u novčanim transakcijama. Tako bi, na primjer, kasnile novčane doznake našim građanima iz inozemstva. Istovremeno, zbog kašnjenja u novčanim transakcijama, potencijalni investitori tražili bi druge destinacije za investiranje ili čak ne bi ni razmatrali mogućnost da investiraju u BiH. A, od takvog srozavanja reputacije zemlje oporavak je dugotrajan i težak”, stoji u pismu, prenosi Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close