Doneseno 14 odluka o proglašenju dobara nacionalnim spomenicima

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na sjednici donijela 14 odluka o proglašenju određenih dobara nacionalnim spomenicima.

– Među njima je pet nekropola sa srednjovjekovnim nadgrobnicima, takozvanim stećcima. Jedna od njih je kompleksniji arheološki lokalitet koji obuhvala i prahistorijski tumulus – kazala je na pres-konferenciji u Sarajevu predsjedavajuća Komisije Ljiljana Ševo.

Po njenim riječima, tu su i dvije odluke koje se odnose na industrijsko naslijeđe, dvije zgrade željezničkih stanica u Jezeru i u Lukavcu, koje svjedoče o najstarijoj prošlosti željezničkog saobraćaja u BiH.

Ševo je među odlukama izdvojila i kino Centar, odnosno originalno kino Koloseum u Tuzli, sagrađeno prije 1912. godine, kao jedna od prvih namjenskih zgrada namijenjenih za prikazivanje filmova, izuzetne arhitektonske vrijednosti.

Podsjetila je da je na prethodnoj sjednici Komisije ovaj objekat uvršten na listu ugroženih spomenika zbog veoma velikih oštećenja izazvanih slijeganjem tla.

Navela je da je Komisija donijela odluku s precizno definiranim mjerama zaštite koje će pomoći da se ovaj izuzetno vrijedan objekt sačuva.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je donijela i dvije odluke kojima se utvrđuje da dobra ne ispunjavaju kriterije da budu proglašeni nacionalnim spomenicima.

– To su mjesto i ostaci Fatime Kadun džamije u Mostaru. Ova peticija je razmatrana već ranije na sjednici Komisije, kada je zatraženo da se izvrše arheološka istraživanja – kazala je Ševo.

Dodala je da je džamija 1947. godine srušena, a arheološka istraživanja su vršena tokom 2009.

– Ustanovljeno je da nema materijalnih tragova objekta, a da je ambijent u kojem se  džamija, koja je građena početkom 17. vijeka, nalazila umnogome promijenio, izgubljen je čitav prostor na kojem se nalazilo groblje oko džamije. Stoga je Komisija donijela odluku da ne ispunjava kriterijume za proglašenje nacionalnim spomenikom – pojasnila je Ševo.

Drugi objekt je takozvana zgrada Ženskog mekteba pri Gazanferija džamiji u Banjoj Luci.

Ševo navodi kako se radi o objektu iz 1910. godine koji je značajan kao svjedočanstvo o kontinuitetu, o očuvanosti institucije vakufa.

– Tim prije što se ovdje radi o zadužbini jedne žene. Fehima Čekić-Ibrišagić je uvakufila sredstva za ovaj mekteb, međutim, on je tokom vremena različitim intervencijama izgubio elemente autentičnosti. Treba ga čuvati na lokalnom nivou u okviru prostorno-planske dokumentacije grada Banja Luke, što ovom odlukom Komisija i preporučuje – kazala je Ševo.

Komisija je donijela odluku da se Stari grad Kozograd u općini Fojnica proglasi  dobrom koje je posebno ugroženo. Pojasnila je da je stanje zidina, kula, bedema veoma loše, a dodatno, na jednoj od kula Kozograda postavljen je relej, komunikacioni repetitor.

Govoreći o procesu nominacije srednjovjekovnih nekropola, stećaka, Ševo je navela da je izvršena tehnička misija stručnjaka Međunarodnog udruženja za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS). Oni su održali nekoliko sastanaka, ne samo s ekspertima iz BiH nego i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske koji su također uključeni u proceduru nominacije. Obišli su sve nominirane lokalitete, a njihov završni izvještaj u vezi s evaluacijom bit će poznat u februaru 2016. godine.

Komisija je razmatrala informaciju o ćilimima za prekrivanje podova u obnovljenoj Ferhadija džamiji u Banja Luci i zaključila da se započne postupak konzervacije i restauracije postojećih vrijednih, ručno rađenih ćilima, te nabavka 15 novih, različitih dimenzija od visokokvalitetnih materijala, izrađenih tradicionalnim tehnikama s odgovarajućim ukrasom.

Ševo je istakla da će se nabavka izvršiti iz donatorskih sredstava koja je još 2002. godine donirao Kemal Uzun iz Turske, koji je namijenio svoju donaciju unutrašnjem uređenju džamije.

Članovi Komisije su razmatrali molbu za davanje mišljenja i saglasnosti za podizanje spomenika, skulpture, ženi Sarajeva, a inicijator tog projekta je Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“.

– Članovi ove komisije održali su sastanak s predstavnicima Udruženja, podržali ovu inicijativu, s tim da su sugerirali da se za izradu spomenika raspiše konkurs, po mogućnosti međunarodni – navela je Ševo.

(FENA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close