Domaći med dobio zeleno svjetlo za izvoz u EU

Certifikovani proizvođači meda iz BiH dobili su “zeleno svjetlo” za izvoz proizvoda u Evropsku uniju, nakon što je Brisel uklonio i posljednju prepreku, potvrđeno je u Uredu za veterinarstvo BiH.
Kako su saopštili, EU je 28. marta zvanično odobrila program praćenja rezidua za perad, mlijeko, jaja i med, navodeći da je to veliki korak naprijed ka izvozu tih proizvoda u EU ukoliko se ispune i ostali uslovi.
Ljubomir Kalaba, direktor državne ureda za vaterinarstvo BiH, pojašnjava da je dobijanje programa praćenja rezidua bio i jedini preostali uslov za med, dok ostali proizvodi moraju proći još nekoliko faza.
On kaže da će predstavnici institucije na čijem je čelu zajedno s imenovanim komisijama iduće sedmice obići kandidovane objekte za izvoz mlijeka u EU na osnovu čega će Kancelariji za hranu i veterinarstvo EU (FVO) u Dablinu poslati neophodni upitnik.
“Nakon toga će u Dablinu odlučiti da li ih to zadovoljava i da li će doći u inspekciju u BiH ili će nas obavijestiti da to nije dovoljno. Ukoliko budu zadovoljni, njihova posjeta se može očekivati već početkom maja nakon čega će svoje nalaze o mlijeku poslati u Brisel, gdje prolazak kroz komisije traje od tri do šest mjeseci, s tim da vjerujem da će sve ići ubrzanim putem zbog predstojećeg ulaska Hrvatske u EU”, rekao je Kalaba za “Nezavisne”.
Ukazao je da su stručnjaci FVO dosad najviše primjedaba iznosili na neusklađenost zakona o veterinarstvu i hrani u BiH, odnosno da nisu decidno precizirane nadležnosti državnih i entitetskih institucija, ali je izrazio očekivanje da će ta “prepreka” biti otklonjena.
Što se tiče pregovora o izvozu peradi i konzumnih jaja u EU, Kalaba je rekao da su prošle sedmice imali zadnju misiju evropskih eksperata na osnovu koje je napravljen akcioni plan.
“Kada otklonimo zamjerke, onda ćemo za perad i konzumna jaja, isto kao i mlijeko, tražiti FVO upitnik i sve ostale poteze”, kazao je on.
Iako se radi o odličnim vijestima, nadležni kažu da je izuzetno važno osigurati da se program praćenja rezidua nastavi sprovoditi u kontinuitetu. Stoga napominju da će Kancelarija za veterinarstvo BiH, Ambasada Slovenije, USAID/Sida FARMA i Češka razvojna agencija nastaviti s izgradnjom kapaciteta veterinarskih laboratorija, kako bi se osiguralo da se analiza rezidua može obavljati u BiH, kao i da se pojačaju napori na obučavanju veterinarskih inspektora kako bi se službena kontrola vršila u skladu sa zahtjevima EU.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close