BiHPrivreda

Dokazali smo Vladi FBiH da BH Telecom ne treba privatizovati

Mirsad Zaimović za TV1

Rezultati poslovanja BH Telecoma u prošloj godini dokaz su Vladi FBiH i ukupnoj javnosti da ovu kompaniju niti u kojem slučaju ne treba privatizovati. U 2015. godini BH Telecom je vraćen na lidersku poziciju među telekomunikacijskim kompanijama u našoj državi, poručio je u Dnevniku TV1 generalni direktor ove kompanije Mirsad Zaimović.

“Juče smo objavili rezultate poslovanja za prošlu godinu i pokazali smo i Vladi FBiH i javnosti da znamo upravljati resursom koji nam je dat na upravljanje. Poslije 2009. godine, prvi put smo imali porast dobiti, a poslije 2006. godine prvi put smo imali porast EBITDA za 7,5 miliona KM, odnosno porast u vrijednosti preduzeća za 52 miliona KM”, pojasnio je on.

Zaimović je ustvrdio kako je BH Telecom firma koja raste i vrijedi, koja dosnoi divedendu i sve ono što ide uz dividendu. Stoga, naglasio je, ovakvo poslovanje ne treba niti u kojem slučaju biti privatizovano.

Od 2006. godine do 2014. vrijednost BH Telecoma pala je za 400 miliona KM, što je jedan od argumenata zagovornika prodaje BH Telecoma.

“Najveća vrijednost BH Telecoma bila je 2006. godine i iznosila je cca milijardu i osamsto miliona KM. Najmanje vrijednost Telecoma zabilježena je 2014. godine, a riječ je o milijardu i četiri stotine miliona KM. Međutim, u periodu kada se dešavao pad vrijednosti BH Telecoma, mi smo na ime dividende uplatili 90 posto od toga u budžet FBiH, a 10 posto malim dioničarima, dakle blizu 992 miliona KM. Pokazali smo da bi država, samo po osnovu uplate dividende, bila na gubitku pola milijarde KM, u slučaju da je BH Telecom privatizovan 2006. godine”, objasnio je direktor ove kompanije.

On je istakao kako bi privatizacija značila otpuštanje radnika i manje plate, ali i manje prihode državi, što je još jedan argument protiv privatizacije BH Telecoma.

“Dok je padala vrijednost ove firme, društvo je i tada imalo veće koristi od BH Telecoma, nego što je sam pad vrijednosti BH Telecoma. Sada kada se dešava novi porast vrijednosti i novi porast dobiti, nema nikakvog razloga da pričamo o ostalim argumentima”, istakao je Zaimović.

Najveći izazov mu je bio preuzeti BH Telecom u periodu pada njegove vrijednosti. Svjestan rizika, ipak se odlučio na taj korak.

“Bio sam svjestan odgovornosti koju preuzimam i prihvatio sam rizik, u želji da pokušamo zaustaviti negativne trendove i sačuvamo lidersku poziciju BH Telecoma. Iako smo je u 2014. godini izgubili, uspjeli smo BH Telecom vratiti na lidersku poziciju u 2015. godini”, konstatovao je Zaimović.

Komplikovana politička situacija u BiH na nekinačin utiče i na poslovanje BH Telecoma.

“Teško je funkcionisati uz stalne promjene Uprave, te uz stalno uhodavanje sa ekipom koja je najodgovornija za generalno stanje u BH Telecomu, a posebno kada su u pitanju prihodi. Stoga nam je potrebna politička stabilnost, odnosno da imamo kvalitetnu podršku od Vlade i imamo ekipu koja će konačno ući u mandat, budući da su svi članovi Uprave i direktori, osim generalnog, vršioci dužnosti”, naglasio je Zaimović.

Upitan na koji način se BH Telecom broi protiv konkurencije na tržištu, Zaimović je istakao kako razlikuje lojalnu i nelojalnu konkurenciju.

“Protiv lojalne konkurencije koja je zasnovana čisto na tržišnim odnosima borimo se kvbalitetom i raznovrsnošću usluge, te cijenama. Međutim, imamo konkurenciju za koju tvrdimo da je nelojalna i očekujem konačno reakciju državnih organa, odnosno da stvore uslove za ravnopravnu utakmicu na tržištu”, kazao je on.

Nelojalna konkurencija su prvenstveno tzv alternativni operateri.

“Raspravljali smo o tome sa RAK-om, koji je svrstao operatere prema nekim kriterijumima na dominantne i alternativne. Dio alternativnih operatera je po broju korisnika nekih usluga premašio dominantne, a još se tretira kao alternativni. Oni imaju drugačiju regulaciju i povoljnije uslove za poslovanje. To ima smisla dok oni ne narastu da nam postanu konkurencija, kako bi se izbjegli uslovi monopola na tržištu. Međutim, oni su dovoljno narasli da ih se proglasi dominantnim i da postanemo ravnopravni. Problem je što se najveći resurs za stanovništvo ruinira na način da se nekima omogućava da rade nezakonito, da besplatno postavljaju mrežu koja nas košta milione KM”, upozorio je Zaimović.

“Uputili smo pisma svim relevantnim državnim organima i očekujemo njihovu reakciju. Ukoliko ona izostane, oni će biti odgovorni za eventualno ruiniranje onoga što je vlasništvo države, odsnosno građana BiH”, konstatovao je on.

Najavio je da će 2016. biti godina stabilizacije prihoda BH Telecoma.

“U tom kontekstu napravili smo reorganizaciju, koja znači potpuno usmjeravanje ka korisniku. Planiramo širenje tržišta unutar BiH. Napravili smo redizajn ponude, ali i izlazimo sa novim uslugama. Korisnici će upravo kroz to moći da osjete i niže cijene naših usluga”, poručio je, između ostalog, Zaimović

(Vijesti.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close