BiHPrivreda

Dok Vlada spašava Konzum, Bingo spašava bh. privredu

Kompanija Bingo iz Tuzla kupila je danas tvornicu deterdženata Dita za oko osam miliona KM i najavila da će zadržati svih 75 radnih mjesta i nastaviti proizvodnju. 

Imajući u vidu Bingov kapacitet kada je riječ o maloprodajnoj mreži nema sumnje da će Ditini proizvodi imati osiguran plasman, pa će proizvodnja ići punom parom i vjerovatno se dodatno razvijati.

Ovo nije prvi put da Bingo spašava posrnule fabrike i vraća ih u život. Naprimjer, Bingo je svojevremeno kupio kompaniju Majevica, odnosno tvornicu Corn Flips u Srebreniku koja je bila u stečaju, a danas radi punom parom i posluje pozitivno, i jedan je od najvažnijih poslovnih subjekata u tom gradu.

Dok Bingo i druge  bh. kompanije otvaraju nova radna mjesta, država se bavi spašavanjem Konzuma, tvrdeći da je opstanak ovog hrvatskog lanca u BiH interes države!

Federalni premijer Fadil Novalić i danas je, iz Vašingtona, poručio da će Vlada Federacije “iskoristiti sve dostupne mehanizme da pomogne (Agrokorovim) firmama kćerkama i dobavljačima“, ako to bude neophodno.

Nije poznato zbog čega bi Vlada jedna države pomagala jednom stranom trgovinskom lancu.

Postavlja se pitanje zbog čega Vlada nije koristila “sve dostupne mehanizme” da pomogne Diti, Konjuhu, Hidrogradnji, i drugim bh. firmama čiji su radnici godinama bili bez primanja. Zbog čega nisu održavani svakodnevni sastanci i zbog čega nije više truda uloženo da se oživi proizvodnja u ovim nekadašnjim gigantima.

Teza da je opstanak Konzuma u interesu BiH je neodrživa, jer je riječ o trgovinskom lancu u kojem su najviše zastupljeni hrvatski proizvodi.

Jedini interes za BiH je da se Agrokor natjera da izmiri svoje obaveze prema bh. dobavljačima iz imovine svojih kćerki firmi (jer sam Konzum nema dovoljno imovine za to).

biznisinfo.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close