Dok traje Festival Vareš 2013.: Vratio se rudar sa šljemom i čekićem

Oni koji žive u Varešu, ili su imali kakvu priliku, ili im bilo tako suđeno, pa su 22. jula i u naredna četiri dana boravili u tom gradu, mogli su prisustvovati jedinstvenom performansu.

Iz naziva je sve jasno: Izrada skulpture od drveta. Dakle, puna četiri dana tešanjski skulptor Petar Jelić je motornom pilom i sjekirom obrađivao stablo koje su mu, friško odsječeno, donijele drvosječe iz okolnih debelih vareških šuma.
Istina, Jelić (54) bi volio da je, umjesto smrče, imao javor ili hrast, ali je uzeo dah i zamahnuo.

Umjetnik je željezničku srednju školu završio u Tesliću, u čijoj Općini danas radi. Sudjelovao je u više međunarodnih kolonija, izložbi, grupa i sl.

Jelićev dar Varešu

Pozornica na kojoj se sve to odvijalo jeste plato ispred Osnovne škole u Varešu, gdje se i kreće mnogo ljudi, tako da znatiželjnika, posmatrača, kibicera nije nedostajalo ni u jednom trenutku.

Izranjala je iz sata u sat skulptura prirodne veličine koja predstavlja rudara i koja će zauvijek ostati u tom gradu. Eto kakva je moć umjetnosti.

Upravo u vrijeme laganog umiranja svega što se odnosi na rudarstvo, pojavi se, i bukvalno, iz šume on, rudar. Kao da hoće reći: nisam se ja vratio, jer nisam nikud ni odlazio, samo sam malo otišao predahnuti.

Ovaj performans je, objašnjava nam Boško Marić, viši referent u vareškoj Općini u sektoru za društvene djelatnosti, samo dio onoga što nudi Ljetni festival Vareš 2013, koji se prvi put organizira, a iznikao je iz dosadašnjeg Vareškog ljeta.
Kakva je razlika? E, velika, tvrdi Marić, napominjući da je prethodnih godina Vareško ljeto trajalo najviše sedmicu, a Festival je otvoren 7. jula i njegovi raznovrsni sadržaji će obogaćivati život Varešaka i gostiju sve do 17. augusta.

Počelo je predramazanskim koncertom Armina Muzaferije, u organizaciji novoosnovane Bošnjačke zajednice kulture Preporod, a okončat će se biciklističkom utrkom Željezna dolina. U međuvremenu, već su nastupali Sarajevo Sevdah Art i Lazy River, promovirane biciklističke Zvjezdane staze, održana večer vareških književnika, u okviru koje je predstavljen roman “Četiri čuvara neba” Mladenka Marijanovića i obilježeno 35 godina književnog rada Željka Ivankovića, a posebno zanimanje uveliko već pobuđuju izložbe Vareš kroz vrijeme, kao i slike Erola Islamovića, Ivice Bernadića i Ahmeda Delije. Islamovićeve grafike se prodaju, a sva zarada ide u narodnu kuhinju u Varešu, koja svakodnevno hrani više od 100 Varešaka. BZK Preporod – Vareš  otvorio je i postavku stare bosanske sobe u Osnovnoj školi u Varešu…
Andrić napominje da je cilj onoga što se želi postići Festivalom već prepoznat.

“Nismo željeli ‘kulturu’ sastavljenu od tezgi s điđama i od roštiljada, nego sadržaje koji svjedoče o sačuvanoj baštini tamošnjeg kraja (14. augusta će biti i natjecanje u spremanju i serviranju tradicionalnih jela) i o sve većem interesu za nju”, govori Andrić, navodeći kao primjer stalnu postavku u holu OŠ Vareš, na kojoj se mogu vidjeti proizvodi vareških livaca stari nekoliko stotina godina, eksponati iz etno-kuća Pogar i Vijaka.

Njeno veličanstvo, kraljica peć

Za Vijaku je Andrić posebno vezan, a kako i ne bi kada i sam otud potiče, pa nam s velikom strašću odmah počinje govoriti o četiri učionice u tamošnjoj osnovnoj školi (bez đaka), koje su pune raznovrsnih predmeta. Sve je njih napravila vrijedna ruka Varešaka koji više nisu živi.

Kao tajfun prođe vrijeme u kojem su ti predmeti proglašavani demode, pa su izbacivani iz naših kuća, nekada i s ponosom što se, konačno, oslobađamo teške prošlosti.

Ali, Nj.V. kraljice peći, koje su vareški livci pravili, i danas griju sobe po cijelom svijetu, čuvene klupe vareških livaca su još po parkovima na svim kontinentima… Važnije od toga je što se sve više, i u samom Varešu, govori o tome da grad svoju industrijsku baštinu treba zaštititi, malo je odjenuti u novo ruho, pa pozvati planetu da je vidi.

A kad planeta stigne, na zelenoj pijaci će joj dobrodošlicu poželjeti i rudar sa šljemom i čekićem, koji je do 22. jula bio jedno od stabala sa 28.750 hektara ili 74 posto teritorije vareške općine.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close