Dok stotine majki traže najmilije, lobanje žrtava razbacane po šumi

Dok stotine podrinjskih majki, supruga i sestara posljednjih 18 godina traže kosti najmilijih, u šumama kod Crnog vrha, nedaleko od zvorničkog naselja Gušteri, pored magistralnog puta Tuzla – Zvornik, nalaze se lobanje, najvjerovatnije, žrtava genocida iz jula 1995. godine.

Ostaci odjeće

Povratnici u Guštere su lobanje primijetili prije nekoliko godina, a o cijelom slučaju su upoznati i istražitelji, zaduženi za ekshumacije u ovom dijelu naše zemlje. No, nekoliko godina kasnije, niti je lokalitet označen, niti su lobanje ekshumirane sa površine zemlje. U Institutu za nestale će vjerovatno kazati da je lokalitet miniran i rizičan ili da čekaju naredbu Tužilaštva BiH.

Selver Hajdarević, povratnik u Guštere, u nedjelju, 7. jula, odveo je našu ekipu do lokaliteta gdje se nalaze ljudske lobanje, ali i ostaci odjeće i obuće, koji vjerovatno pripadaju žrtvama.

– Lobanje sam primijetio prije tri godine dok sam brao gljive u ovom području.

Vidio sam da ih ima pet. Također, na ovom dijelu sam vidio i brojne druge skeletne ostatke, a kojih sad nema ili ih ja ne mogu pronaći, govori nam Hajdarević, dok nam pokazuje lobanje i odjeću u šumi.

I on još traži kosti svog rahmetli babe, koji je ubijen tokom etničkog čišćenja zvorničke opštine 1992. godine. Pozvao je nadležne i odgovorne osobe da dođu i konačno ekshumiraju skeletne ostatke kako bi se utvrdio identitet nastradalih osoba.

– Vrijeme prolazi. Mnoge majke i supruge umiru, ne dočekaju da ukopaju svoje najmilije. To je zaista tužno i bolno, ali i sramotno ako imamo u vidu činjenicu da se u ovakvim šumama nalaze nečiji očevi, sinovi, muževi, braća… Možda je ovo neko od naših Zvorničana, govori nam Hajdarević pokazujući prema lobanji.

Zvorničke žrtve

Inače, na Crnom vrhu je prije nekoliko godina pronađena najveća masovna grobnica u BiH, sa nekoliko stotina tijela zvorničkih žrtava iz 1992. Na ovom području su posljednjih godina pronađeni brojni skeletni ostaci, koji pripadaju srebreničkim žrtvama. Vjerovatno se radi o ljudima koji su u julu 1995. godine pokušali doći do slobodne teritorije u naselju Nezuk, te se ubijeni u zasjedama ili su nastradali u minskim poljima.

Traganje Hajre Ćatić

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice i majka koja 18 godina traga za kostima svog sina Nihada Nine Ćatića, srebreničkog pjesnika i ratnog izvještača iz tog grada, prije dvije godine je iz Bratunca donijela lobanju u Tuzlu.

Ona je na lokalitetu Javornik kod Bratunca tragala za skeletnim ostacima svog sina. Tu je pronašla lobanju koja nije pripadala njenom sinu, ali je odlučila ponijeti je u Tuzlu.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close