Kultura

Dok se čeka pravosnažna presuda Prliću i dr.: Dokumenti dokazuju da su jedinice HV ratovale u BiH

U novembru ove godine u Haškom tribunalu bit će izrečena pravosnažna presuda Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, nekadašnjim političkim i vojnim liderima takozvane Herceg Bosne.

Oni su prvostepenom presudom proglašeni krivim za udruženi zločinački poduhvat (UZP) protjerivanja i ubijanja Bošnjaka u BiH i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora, piše Patria.

Cilj udruženog zločinačkog poduhvatu (UZP) bio je političko i vojno potčinjavanje, trajno uklanjanje i etničko čišćenje Bošnjaka iz onih dijelova BiH koji su proglašeni tzv. Hrvatskom Republikom Herceg Bosnom, te da se ta područja pripoje državi Hrvatskoj, ili da se proglase državom unutar BiH (po uzoru na Republiku Srpsku).

Na čelu udruženog zločinačkog poduhvata, prema presudi, bio je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji je s liderima tzv. HRHB dogovorio etničko čišćenje Bošnjaka s teritorija BiH kojeg su smatrali hrvatskim.

– Franjo Tuđman, Gojko Šušak (hrvatski ministar obrane), Janko Bobetko (Glavni stožer HV), Mate Boban (predsjednik tzv.Herceg Bosne), Jadranko Prlić, Slobodan Praljak i ostali su postigli međusobni dogovor u kojem su se organi i strukture ljudstva HVO-a (Hrvatskog vijeća odbrane) koristili za zajednički zločinački cilj, naveo je predsjedavajući sudac Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antoanetti).

U agresiju na Bosnu i Hercegovinu se početkom 1993. godine, a što je i potvrđeno ovom presudom, uključuje i Hrvatska, koja želi da obezbijedi teritoriju u Zapadnoj Hercegovini i Centralnoj Bosni kao ključni geostrategijski prostor za dalji nastavak rata za oslobađanje hrvatskog državnog teritorija.

Izvještaj o preuzimanju bojne odgovornosti od Hrvatske vojske koje prema MO HRHB podnosi pukovnik Nedeljko Obradović komandant 1. Brigade HVO Knez Domagoj, dokazuje prisustvo hrvatskih regularnih vojnih snaga na teritoriji BiH i direktnu vojnu saradnju sa jedinicama HVO-a u ratnim djelovanjima protiv Armije R BiH kao jedine regularne vojne formacije u BiH.

U ovom izvještaju pukovnik Obradović obavještava svoje pretpostavljene da je preuzeo položaje od jedinica Hrvatske vojske koje su se tu nalazile prije njegove jedinice.

nap.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close