BiHPrivreda

Dok rudari štrajkuju, privatna kompanija izvlači milione iz rudnika!

KOLAPS RUDARSTVA ZBOG SUKOBA U SDA: 

 

 

Piše: Avdo Avdić

Firma Rudar d.o.o. Tuzla je u privatnom vlasništvu. Posljednjih godina zapošljavala je između 350  i 510 radnika. Tokom 2013. i 2014. godine samo u Rudniku mrkog uglja Abid Lolić imala je ugovorene poslove vrijedne oko četiri miliona maraka.

Rudar je u Rudniku Abid  Lolić angažovao svoju radnu snagu koja je obavljala iste poslove koje su obavljali i zaposlenici tog rudnika. Prema  zvaničnim podacima – bilans uspjeha –Rudar je od početka 2012. do kraja 2015.godine imao prihode  od ukupno 45 miliona maraka. Većina – skoro 90 posto prihoda – obezbijeđena je na osnovu ugovora o iznajmljivanju radne snage rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Iskazana dobit ove privatne firme je veća od četiri miliona maraka za posljednje tri godine.

 

Jašarević na izlaznim vratima

Najmanji prihodi Rudara ostvareni su prošle godine, ukupno 8,9 miliona. No, prihodi bi bili još i manji, da izvršni direktor Elektroprivrede BiH Nevad Ikanović nije naložio zavisnom društvu Rudnik Kreka Tuzla da potpišu nove ugovore sa ovom privatnom kompanijom. Tako sada Rudnik Kreka izdvaja devet maraka po radnom satu za jednog agažovanog radnikaRudara. Unatoč tome što angažuju radnike privatnih firmi, izvršni direktor Elektroprivrede Ikanović je u svom posljednjem izvještaju za sjednicu Uprave Elektroprivrede naveo daKreka Tuzla ima nisku produktivost – odnosno prevelik broj zaposlenih u odnosu na proizvodnju.

Stoga nije jasno zašto federalni rudnici angažuju rudare iz privatne kompanije ako imaju višak zaposlenih radnika. Sve ovo rudnike Federacije koji se nalaze u koncernu Elektroprivrede BiH vodi u potpuni kolaps. A na tom putu pogurala ih je i Porezna uprava Federacije koja im je blokirala račune. Iz političkih razloga.

Kakanjski rudari prvi su osjetili posljedice unutarstranačkog sukoba u SDA. Zbog djelovanja Porezne uprave Federacije BiH, nisu dobili zarađene plaće i bili su primorani na štrajk.

Resorni federalni ministar Nermin Džindić, formalni kadar SBB-a, a suštinski poslovni partner premijera Fadila Novalića, sa kojim ima zajedničke firme, i Mirsada Kukića, upozorio je radnike da je štrajk nezakonit.  A u suštini, Džindić, Novalić i Kukić, koristeći svoj utjecaj, upravo su izazvali ono što su željeli – nestabilnost Elektroprivrede BiH koja bi trebala dovesti do smjene generalnog direktora Bajazita Jašarevića.

Jašarević je, kažu izvori Žurnala, prije 30 dana bio na izlaznim vratima Elektroprivrede BiH. No, spasili su ga Kukićevi oponenti, ali njegova smjena ili ostavka pitanje je dana. Stoga je Jašarević protekle sedmice donio i novi Pravilnik o zapošljavanju u ovom javnom preduzeću kojim je sam sebe u potpunosti razvlastio kod zapošljavanja radnika.

Generalni direktor više neće davati saglasnost na zapošljavanja, a konačnu odluku o ugovorima o radu donosit će izvršni direktori Elektroprivrede BiH. Kao posljedica ovog samorazvlašćivanja, već su započela masovna zapošljavanja u Elektroprivredu BiH, a u narednim danima Žurnal će objaviti imena osoba koje su nedavno zaposlene bez konkursa u ovom preduzeću.

 

Stvar je jasna

Glavnu riječ u zapošljavanjima sada vodi Nevad Ikanović, izvršni direktor Elektroprivrede BiH zadužen za rudnike. Ikanović je dugogodišnji kadar Rudnika Banovići koji uopće nije dio koncerna. Političku podršku daju mu potpredsjednik SDA Mirsad Kukić, te federalni premijer Fadil Novalić i ministar Nermin Džindić. Upravo ova trojka, tvrde izvori Žurnala, najodgovornija je za blokadu računa rudnika koji posluju pod okriljem Elektroprivrede BiH.

Stvar je jasna. Porezna uprava Federacije blokirala je račune svim rudnicima u Federaciji osim Rudniku mrkog uglja Banovići. A razlog je to što su direktori rudnika kojima su blokirani računi  kadrovi političkih protivnika Kukića i Novalića.

Tako je direktor Rudnika Kreka Tuzla, Osman Bleković, postavljen na prijedlog SDA Lukavac, odnosno Tarika Arapčića. Upravo je Arapčić jedan od Kukićevih oponenata u Kantonalnom odboru SDA Tuzla. Stoga je, na nedavnom sastanku u Elektroprivredi BiH resorni minisar Džindić tražio od generalnog direktora da se razriješi uprava Rudnika Kreka Tuzla. Suština ovog sukoba je u novcu koji se iz federalnih rudnika izvlači posredstvom firme Rudar Tuzla.

Ova privatna firma godinama je rudnicima u Federaciji iznajmljivala rudare. Kada su uprave rudnika, zbog lošeg finansijskog stanja, počele sve manje koristiti usluge Rudara, stigao je odgovor u vidu blokada računa.

(zurnal.info)

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close