-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

“Dogovorili smo se da okupimo srpske, hrvatske i bosanske lidere i riješimo krizu u Bosni i Hercegovini”

Erdogan nakon sastanka s Vučićem: Dogovorili smo se u vezi BiH

“Međunarodna zajednica mora djelovati zajedno na prevazilaženju krize u Bosni i Hercegovini”.

“Dogovorili smo se da okupimo srpske, hrvatske i bosanske lidere i riješimo krizu u Bosni i Hercegovini”, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan kasno u utorak na konferenciji za novinare sa svojim srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

“Međunarodna zajednica mora djelovati zajedno na prevazilaženju krize u Bosni i Hercegovini”, prenosi Sabah Daily Erdoganove riječi. 

“Naš cilj je da prekinemo tenzije u Bosni koristeći pozitivan pristup”, dodao je Erdogan.

„Ako se takav pristup realizuje na principu win-win, Turska će učiniti sve što može.“

Turski lider je također podvukao poštovanje Turske prema teritorijalnom integritetu Bosne, ističući opasnosti etničkih podjela u nemirnoj balkanskoj državi.

“Rekao sam gospodinu Vučiću da Turska u potpunosti poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, rekao je on.

“Razgovarali smo o regionalnim pitanjima. Mir i stabilnost nemaju cijenu i zato je važno da mir i stabilnost sačuvamo, da se ponašamo odgovorno i ozbiljno, da razumijemo sve okolnosti u kojima živimo i da guramo naše zemlje naprijed, a ne u prošlost. Prošlost je važno da znamo, da iz nje izvlačimo pouke, da je proučavamo ali je važno da svojim rukama gradimo drugačiju i bolju budućnost”, rekao je Vučić.

Još jednom je ukazao na značaj stabilnosti, mira i razgovora.

“Poštovanje Dejtonskog sporazuma je od suštinskog značaja i čini mi se da se dobro razumijemo po tom pitanju. Rekao sam predsjedniku Erdoganu da Republika Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine kao što uvijek ističemo da je važno poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru, naglašavam u okviru BiH. To je naša politika od nje nećemo odstupiti, ona je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i to jedina politika koja nam može garantirati očuvanje mira”, poručio je Vučić.

Dodao je kako Srbija sa Turskom pronalazi zajednički jezik i da će se truditi da ga uvijek pronađe i u budućnosti.

Prošlog mjeseca, ministar odbrane Hulusi Akar je također rekao da je “Turska spremna da djeluje kao posrednik u političkoj krizi u Bosni i Hercegovini” i da će učiniti sve što može da osigura stabilnost, usred zabrinutosti zbog separatističkih poteza lidera bosanskih Srba Milorada Dodika.

U sklopu posjete Sarajevu ove sedmice, Akar se sastao sa svojim bosanskim kolegom, bosanskohercegovačkim Predsjedništvom i drugim zvaničnicima, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

“Mi gledamo na Bosnu i Hercegovinu kao cjelinu. Učinili smo sve što smo mogli za njeno jedinstvo i stabilnost i to ćemo činiti i dalje”, rekao je Akar novinarima nakon razgovora, misleći na bošnjački, hrvatski i srpski narod koji čine jedan nacija.

“Ako bude zatraženo, Turska može raditi kao posrednik u Bosni i Hercegovini,” rekao je Akar, ne objašnjavajući dalje.

Porast separatističke retorike u Bosni i Hercegovini ne ide na ruku nijednoj stranci, rekao je Akar u ponedjeljak tokom posjete toj zemlji.

“Vjerujemo da separatistička retorika u Bosni i Hercegovini nikome ne koristi”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim bosanskim kolegom Sifetom Podžićem u glavnom gradu Sarajevu.

“Pomno pratimo situaciju. Pozivamo relevantne strane da razmisle razumno, razumno i razborito. Postojeći i potencijalni problemi se također mogu riješiti pregovorima i mirnim putem”, rekao je on, podsjeća Sabah Daily.

Politicki

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close