Dogovor SDA i HDZ : Spremna podjela Mostara na dvije općine!?

Od dobro obavještenih i kredibilnih izvora, portal StarMo, saznaje, kako je nadavna informacija o prijedlogu SDA za prekrajanje Mostara, po principu; “tri općine Bošnjacima, a jedna Hrvatima”, bila samo “puštanje guste magle” sa ciljem igranja neke sasvim druge političke igre, duboko u pozadini. Naime, saznajemo da se prilikom nedavnog susrata lidera SDA i HDZ-a BiH, Dragan Čovića i Sulejmana Tihića, najviše razgovaralo o podjeli Mostara na dvije nacionalne općine, po principu “ko je šta jamio – jamio je”! I ne samo to.

Princip koji se dogovarao o Mostaru, bio bi implementiran i u Travniku, koji bi takođe po “ugledu na Mostar”, bio rješen formiranjem nacionalnih opština. Prijedlog faktičke podjele gradova zadovoljio bi stranačke apetite SDA i HDZ-a BiH u Sarajevu i Mostaru, čime bi bio zadržan i status Grada za Mostar (a vjerovatno i Travnik), kao zajednice dvije ili više općina.
Općine bi u tom budućem uređenju Mostara dobile dominantniji status od Grada. Praktički sve važne životne stvari bi se odvijale na općinskom nivou, dok bi grad dobio slabog gradonačelnika i “odjeljenja za koordinaciju”.
 Podjela Mostara je za HDZ BiH, na neki način dio službene politike stranke, dok je to na primjeru SDA “vrlo delikatno pitanje”, obzirom da je najjača bošnjačka stranka godinama uvjeravala svoje birače da želi “jedinstven i multietnički Mostar u jedinstvenoj BiH”. Upravo zato, Tihić u Mostaru nije želio “izlaziti sa detaljima” sporazuma sa Čovićem, te je u javnost puštena informacija o nekakvom asimetričnom rješenju za Mostar!
 U zavisnosti od razvoja situacije, teći će i naredni susret SDA – HDZ BiH u Sarajevu (16.09.). Ukoliko Tihić procjeni da je došlo vrijeme da “urbi et orbi” objavi plan podjele, to će se dogoditi, a ukoliko pak procijeni da sada još nije vrijeme, Čović i HDZ će naravno “imati razumjevanje za partnere”.
 Naši izvor, čak ide i dalje, pa tvrdi da je sve zapravo od početka krize u Mostaru, plod dogovora dvije stranke. “Živo blato” u Mostaru je prema njegovom mišljenju planski stvoreno, a višegodišnje mrcvarenje grada i njegovih stanovnika je samo način da se faktička podjela grada ponudi kao jedino moguće rješenje!
Dobrom dijelom, stranke su uspjele u svom naumu, jer su politikom opstrukcija čak i OHR “primorali” da njihovu opciju podjele grada prihvati kao “legitimnu i moguću”. Da li je podjela Mostara samo uvod u novu federalnu “kartografiju” i hoće li Mostar još jednom postati “moneta za potkusurivanje”?
(StarMo)
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close