Dogovor ili kraj puta u EU: Kreću razgovori sa vodećim bh. strankama

Predstavnici EU-a u BiH pokrenut će idućeg tjedna seriju bilateralnih razgovora s vodećim bh. strankama o provedbi presude „Sejdić i Finci“. Kako je „Večernjaku“ potvrdio visokopozicionirani dužnosnik EU u Sarajevu, dio je to novog europskog pokušaja da se do kraja ožujka postigne „kredibilan napredak“ u provedbi ove presude, od čega izravno ovisi nastavak europskog puta BiH.

 Gube strpljenje 


-Pomalo smo izgubili strpljenje. Ovo je pitanje koje mi vidimo kao ključni problem za napredak. Očito je da imamo potpuni nedostatak političke volje da se ovo riješi, kaže naš sugovornik. Izvjesno je da BiH gubi korak s regijom kada je u pitanju integracija u EU i vrlo je izvjesno da BiH, ako ne provede presudu „Sejdić i Finci“, u travnju neće biti među zemljama regije koje će dobiti pozitivnu ocjenu EU-a za nastavak integracije. -Ako se ovo pitanje ne riješi sad, položaj BiH u procesu integracije u EU bit će zamrznut za jedan duži vremenski period. Izvjesno je da se onda ništa neće događati prije 2015. godine, kako zbog unutarnjih procesa u BiH, tako i zbog onoga što će se događati u samoj Uniji, kaže naš izvor. On ističe da u predstojećem procesu i razgovorima koje će otvoriti s bh. strankama, EU neće davati nikakve konkretne prijedloge ili nametati odluke. To je proces koji moraju voditi domaći političari, a EU je spreman posredovati i tehnički podržati proces. Potrebno je fokusirati se na konkretna pitanja iz presude “Sejdić i Finci“ i riješiti ih.

Politički dogovor 

Iako je u ovom trenutku nemoguće precizno reći što je to „kredibilni napredak“ koji EU očekuje do kraja ožujka, naš sugovornik pojašnjava da će se sigurno inzistirati na čvrstom političkom dogovoru koji trebaju potpisati domaći lideri. Također će se inzistirati da se utvrde jasni proceduralni koraci za provedbu dogovorenog. U slučaju neuspjeha za očekivati je posljedice po političke aktere, ali i sve građane ove zemlje. – Moguće je da ćemo doći u poziciju da moramo reći tko je odgovoran za neuspjeh, kaže naš izvor. Europska unija ima i mogućnost sankcioniranja onih koji opstruiraju europski put Bosne i Hercegovine. Te sankcije se kreću od stavljanja na „crnu listu“ onih kojima je zabranjeno putovanje u EU do blokade financijskih računa u zemljama Unije. No, s negativnim posljedicama se može suočiti i cijela zemlja, jer bi moglo doći do prekida financijske pomoći koja se u posljednjih 15 godina mjeri milijardama eura. U pitanje bi mogli doći i kreditni aranžmani koje BiH ima s Europskom investicijskom bankom (EIB) i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Bez provedene presude „Sejdić i Finci“ BiH ne može se očekivati stupanje na snagu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali ni razmišljati o podnošenju zahtjeva za dobivanje kandidacijskog statusa u Europsku uniju.
(Večernji)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close