Kultura

Dogodilo se na današnji dan – 8. decembar

Događaji:
1854 – Papa Pije IX proglasio je dogmu o bezgrešnom začeću Bogorodice.

1863 – Thomas King, britanski bokser postao prvi svjetski šampion u teškoj kategoriji, pobjedom nad amerikancem John Heenanom.

1925 – Objavljena knjiga Adolfa Hitlera Mein Kampf, u kojoj je izložena koncepcija “Novog poretka” i rasne supremacije Nijemaca.

1941 – SAD i Velika Britanija su objavile rat Japanu, dan posle japanskog napada na američku bazu u Perl Harburu na Havajima. Njemačka i Italija, u skladu sa obavezama iz Trojnog pakta, objavile su rat SAD.

1949 – Generalna skupština UN zatražila je od svjetskih sila da priznaju nezavisnost Kine poslije bjekstva Čang Kaj-šeka na Tajvan.

1954 – Srpski i hrvatski pisci i lingvisti postigli su Novosadski dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku, koji je potpisalo 25 uglednih stručnjaka za jezik. Zaključeno je da je narodni jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedan jezik s dva izgovora, da su oba pisma – ćirilica i latinica – ravnopravna i da jezik ima zajednički pravopis.

1966 – Sporazum o zabrani nuklearnog oružja u kosmosu potpisalo je 28 zemalja, uključujući SSSR i SAD.

1966 – Prilikom havarije grčkog feribota “Heraklion”, koji je potonuo tokom nevremena kod ostrva Melos, poginula su 234 putnika i člana posade.

1974 – Grci su na referendumu velikom većinom glasali za republiku, a protiv restauracije monarhije.

1991 – Lideri Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškevič, potpisali su u Minsku Belovežski sporazum o formiranju Zajednice Nezavisnih Država. Time je prestao da postoji Sovjetski Savez.

1995 – U Londonu je počela dvodnevna Konferencija na kojoj je, umjesto ženevske Mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju, osnovan Savjet za sprovođenje mira. U radu Konferencije učestvovali su ministri inostranih poslova 40 zemalja i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija. Švedski diplomata Carl Bildt (Karl Bilt) imenovan je za Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

2000 – U Otavi je održan prvi svjetski samit posvećen kulturi i umjetnosti na kojem je osnovana Međunarodna federacija agencija za podršku umjetnosti.

2005 – Norveška je usvojila zakon kojim se norveške firme obavezuju da do 2008. godine najmanje 40 odsto članova upravnih odbora moraju da budu žene. U suprotnom, kompanije će se suočiti sa opasnošću od zatvaranja. Ovo je prvi zakon ove vrste u svijetu.

Rođeni:

1542 – Marija I, kraljica Škota
1626 – Kristina Augusta, švedska kraljica je postala već u šestoj godini (1632.), a krunisana 12 godina kasnije. Jedna od najobrazovanijih žena Evrope, bila je mecena nauke i književnosti i na dvoru je okupljala učene ljude, među kojima i francuskog filozofa Dekarta. Prisiljena da abdicira 1654. prešla je u katoličanstvo i živjela po evropskim gradovima. Sahranjena je u crkvi Svetog Petra u Rimu.
1708 – Franjo I, car Svetog Rimskog Carstva
1865 – Jean Sibelius, finski kompozitor
1943 – Jim Morrison, američki pjevač
1953 – Kim Basinger, američka filmska glumica
1981 – Azra Akin, tursko – holandski model, bivša Miss Svijeta

Umrli:

1638 – Ivan Gundulić, hrvatski pjesnik, epik, lirik i dramatik
1864 – George Boole, engleski matematičar i filozof
1978 – Golda Meir, izraelska političarka
1980 – John Lennon (Džon Lenon), bivši član The Beatles-a (Bitlsa) ubijen u Njujorku . Ubio ga je mentalno poremećeni obožavalac Mark David Chapman (Mark Dejvid Čepmen), koji je kasnije osuđen na doživotni zatvor.
2001 – Mirza Delibašić, bosanska košarkaška zvijezda
2001 – Frances Elizabeth Holberton (Frensis Elizabet Snajder Holberton – 84), jedna od pionira kompjuterskog programiranja. Ranih 40-tih programirala je revolucionarni ENIAC digitalni kompjuter za američku vojsku, a kasnije je učestvovala u kreiranju kompjuterskog jezika COBOL i FORTRAN.
2003 – Rubén González (Ruben Gonzales), kubanski pijanista koji se proslavio nastupajući sa grupom Buena Vista Social Club.

8. decembar (prosinac) (8.12.) je 342. dan godine po gregorijanskom kalendaru (343. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 23 dana.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close