Dogodilo se na današnji dan – 31. decembar

31. decembar (prosinac) (31.12.) je 365. dan godine po gregorijanskom kalendaru (366. u prestupnoj godini). On je posljednji dan godine.

Događaji

Večeras najveći dio čovječanstva dočekuje Novu godinu. Proslavljanje Nove godine, prema antičkim piscima, potiče od svetkovine rođenja Sunca, a gašenje i paljenje svjetla u ponoć podseća na običaj starih Egipćana da u pola noći najave dolazak svjetlosti. Stari Persijanci Novu godinu su proslavljali darujući jedni drugima jaja, a Rimljani skupocene poklone. Kao početak Nove godine, 1. januar počeo je da se proslavlja u vreme vladavine rimskog državnika Julija Cezara, a kasnije su to prihvatili i hrišćani. Neki narodi, naročito u Aziji i Africi, Novu godinu ne dočekuju na dan prihvaćen u najvećem dijelu sveta. Doček Nove godine u sadašnjem smislu kod nas ranije nije postojao. Mladići obučeni u narodnu nošnju obilazili su kuće i pesmom čestitali ukućanima Novu godinu.
1781. – Otvorena je prva banka u SAD-u (“Bank of North America”).
1857. – Kraljica Viktorija proglasila je Otavu za novi glavni grad Kanade.
1879. – Tomas Edison priredio je prvu javnu demonstraciju svog novog pronalaska – električne lampe s ugljenim vlaknom.
1911. – Marija Kiri, profesor fizike i direktor Instituta za radijum u Parizu, dobila je svoju drugu Nobelovu nagradu, ovoga puta za hemiju. Prvu nagradu dobila je 1903. godine, zajedno sa svojim suprugom Pjerom Kirijem, za fiziku.
1935. – Čarls Darou (Charles Darrow) patentirao je društevnu igru “monopol”.
1968. – Sovjetski Savez testirao je TU-144 supersonični avion, nekoliko mjeseci pre anglo-francuskog “konkorda”. TU-144 bio je tako sličan “konkordu” da ga je zapadna štampa prozvala “konkordski”.

Rođeni

1491 – Jacques Cartier, francuski istraživač
1937 – Avram Hershko, izraelski biolog, dobitnik Nobelove nagrade
1937 – Sir Anthony Hopkins, velški glumac
1943 – Sir Ben Kingsley, engleski glumac

Umrli

1610 – Ludolph van Ceulen, holandski matematičar njemačkog porijekla

Wikipedia

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close