Kultura

Dogodilo se na današnji dan – 29. juni

29. juni (lipanj) (29.6.) je 180. dan godine po gregorijanskom kalendaru (181. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 185 dana.

Događaji

1613. – Izgorio je Šekspirov teatar Globe.
1882. – Prema projektu njemačkog inženjera Oskara Smrekara, koji je obavio probna bušenja, u Beogradu je pušten u rad prvi suvremeni vodovod. Iz pet dubokih bunara grad je dobijao oko 65 litara vode u sekundi.
1916. – Prvi put je uzletio avion tipa boing.
1945. – Rutenija, nekada dio Čehoslovačke, postaje dio Ukrajine.
1949. – Južna Afrika počela je da sprovodi aparthejd. Zabranjeno je sklapanje mješovitih brakova.

Rođeni

1482 – Marija Aragonska i Kastiljska, portugalska kraljica
1798 – Willibald Alexis, njemački književnik

1877 – (na slici) Petar Kočić, srp. Петар Кочић, (1877. — 1916.) je bio srpski pjesnik, pisac i političar. Rođen je u selu Stričići na planini Manjači kod Banje Luke, BiH.
Osnovnu školu je pohađao u manastiru Gomjenica gdje mu je otac, zaredivši se kao udovac, bio iguman. Gimnaziju je počeo učiti u Sarajevu, ali je zbog srbovanja istjeran iz trećeg razreda, Prešao je u Beograd i tu završio gimnaziju. Filozofiju je učio u Beču. Godine 1904. je došao u Srbiju i kratko vrijeme bio učitelj u Skoplju. Poslije dvije godine se preselio u Sarajevo, kao činovnik „Prosvete”, ali je ubrzo otpušten zbog sudjelovanja u radničkom štrajku i protjeran u Banju Luku. Uoči aneksije Bosne i Hercegovine od Austro-Ugarske, Kočić pokreće list „Otadžbinu” u Banjoj Luci i stvara svoju političku grupu koja je propagirala borbu protiv Austrije i ostataka feudalnog ropstva. Kao nacionalni i socijalni revolucionar, Kočić je bio vrlo omiljen u narodnim masama i kod napredne omladine pa je izabran i za poslanika austro-ugarskog provincijskog Bosanskog sabora u Sarajevu. Vidjevši u njemu protivnika države, državni organi su ga često uhićivali i kazneno gonili. Uoči Prvog svjetskog rata na njemu su primjećeni znaci duševnog rastrojstva te je doveden u Beograd na liječenje. Umro je u beogradskoj duševnoj bolnici za vrijeme okupacije. U Bosni, tada provinciji Austro-Ugarske, na Kočića se gledalo kao na jednog od najsmjelijih poticatelja srpskog narodnog ponosa i propovjedača društvene pravde.
Kočić je napisao tri zbirke pripovjedaka, od kojih su i “S planine i ispod planine” i “Jauci sa Zmijanja” i dvije političko-socijalne satire: “Jazavac pred sudom” (kazališni komad) i “Sudanija” (dijalog).
Po njegovom djelu “Jazavac pred sudom” 1988. godine je snimljen istoimeni jugoslavenski film u režiji Arse Miloševića.
Odbor akademika Srpske akademije znanosti i umjetnosti ga je 1993. godine uvrstio među sto najznačajnijih Srba.

1886 – Dr. jur. Robert Schuman (Clausen, Luksemburg, 29. lipnja 1886. – Chazelles kraj Metza, 4. rujna 1963.), francusko-njemački političar.
Kao Ministar vanjskih poslova Francuske pripremio je Schumanov plan. Kasnije je bio predsjednik Europskog parlamenta, te pored Jean Monneta slovi za jednog od glavnih osnivača Europske unije.

1900 – Antoine de Saint-Exupéry, francuski književnik i pilot
1930 – Oriana Fallaci, italijanska književnica
1942 – Gilberto Gil, brazilijanski pjevač i političar
1946 – Gitte Haenning, danska pjevačica
1963 – Anne-Sophie Mutter, njemačka violinistica
1982 – Admir Vladavić, bosanskohercegovački nogometaš

Umrli

1861 – Elizabeth Barrett Browning, engleska književnica
1945 – Mustafa Busuladžić, bošnjački intelektualac
1995 – Lana Turner, američka glumica
2010 – Nicolas Hayek, osnivač kompanije “Swatch”

Wikipedia

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close