-TopSLIDEKultura

Dogodilo se na današnji dan – 2. novembar

2. novembar (studeni) (2.11.) je 306. dan godine po gregorijanskom kalendaru (307. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 59 dana.

Događaji

1947. – “The Spruce Goose ” – najveći avion ikada napravljen – uzletio je na svoj prvi i posljednji let. Napravljena od ljuskica omorike i brezinog drveta, ova masivna drvena letjelica imala je raspon krila duži od fudbalskog terena, a konstruisana je da primi oko 700 ljudi. Stvaranje ovog aviona koštalo je nevjerojatna 23 miliona dolara, a produžilo se toliko da je završeno poslije Drugog svjetskog rata, iako je započeto još 1941. godine. Uprkos uspješnom prvom test letu, “The Spruce Goose” nikad nije ušao u masovnu proizvodnju, prije svega zbog kritika po kojima materijal od kojeg je ovaj avion napravljen ne bi mogao da izdrži veliku težinu na dugim letovima. Danas je ovaj avion izložen u avio-muzeju u Oregonu.
1948. – U najvećoj zbrci u historiji predsjedničkih izbora u SAD, demokratski kandidat Hari Truman (Harry S. Truman) pobedio je republikanca Tomasa Djuija (Thomas E. Dewey) sa samo oko dva miliona glasova više. Nekoliko dana prije objavljivanja rezultata izbora, politički analitičari i preliminarni rezultati davali su prednost guverneru Djuiju. To je otišlo toliko daleko da je “Chicago Tribune” na naslovnoj strani objavio naslov “DJUI PORAZIO TRUMANA”.

Rođeni

1755 – Marija Antonija Josipa Ivana Habsburško-Lotarinška (2. novembar 1755 – 16. oktobar 1793), bolje poznata kao Marija Antoaneta, bila je kraljica Francuske i Navare kao supruga kralja Luja XVI. Ostala je upamćena kao zadnja, te zbog svog porijekla i običaja, najomraženija kraljica apsolutističke Francuske. Poznatom ju je učinilo rasipništvo i skandali koje je uzrokavala, često iskrivljeni i pretjerano loše opisivani, ali i smrt; pogubljena je pod giljotinom na vrhuncu Francuske revolucije.
Tokom svog života i nakon smrti, Marija Antoaneta je jednima predstavljala simbol svega dobrog, a drugima svega lošeg vezanog za monarhiju i kraljevsku porodicu. Ovo drugo mišljenje prevladavalo je kroz historiju i ostalo jače čak i danas. Slika stvorena i propagirana pred Francusku revoluciju smatrana je vjernim i neutralnim opisom Marije Antoanete sve do 20. vijeka. Izuzetak su bili francuski i strani rojalisti, koju su Mariju Antoanetu dugo vremena smatrali mučenicom. Ovaj pogled nastao je još za vrijeme vladavine Napoleona Bonaparte, a održao se gotovo tokom cijelog 19. vijeka. Već krajem toga vijeka opis koji je bio poznat narodu značajno je ublažen biografijama savremenih autora, koji Mariju Antoanetu počinju prikazivati u dosta blažem svijetlu.
Ogovaranja i revolucionarne novine dovele su do nastanka gomile anegdota i citata pripisanih Mariji Antoaneti. Najbolji primjer je popularna i često spominjana izreka “ako nemaju hljeba, neka jedu kolače” (fr. qu’ils mangent de la brioche). Danas se smatra da je ovaj citat potekao od Jean-Jacquesa Rousseaua, koji je jednom prilikom izjavio da je to rekla “jedna princeza”, misleći pritom na suprugu Luja XIV.
Današnji historičari smatraju da su njeni savremenici, među kojima su najoštriji bili Mary Wollstonecraft i Thomas Jefferson, pretjerivali pri opisima Marije Antoanete. Zadnjih godina snimljeno je nekoliko filmova, igranih i animiranih serija, koji se uglavnom baziraju na knjizi Marie Antoinette: The Journey.

1795 – James Knox Polk, američki političar, jedanaesti predsjednik SAD-a
1815 – George Boole, engleski matematičar i filozof
1844 – Mehmed V, osmanlijski sultan
1865 – Warren G. Harding, američki političar i predsjednik
1959 – Nenad Čanak, srbijanski političar

Umrli

1950. – George Bernard Shaw, englesko-irski dramatičar;
1975. – Besim Korkut, bosanskohercegovački književnik;

Wikipedia

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close