PolitikaRegion

Dodik u pokušaju režiranja novog sukoba Sarajeva i Beograda

Iako je dolazak Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije, koji je najavljen za februar, ocijenjen kao važan događaj koji će ojačati saradnju i veze dvije susjedne države, posjeta je i više nego diskutabilna. Ovaj put zbog Dana RS.

Naime, cijelu priču prati najava Nikolićevog prisustva obilježavanju 9. januara – Dana RS, kojeg je Ustavni sud BIH proglasio neustavnim.

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, smatra da saradnja između dvije države treba da se odvija na poštivanju ustavnog uređenja tih država, ali da se čini kako to ovdje nije slučaj.

“Bilo koji lider iz regiona, pa i gospodin Nikolić, ukoliko želi da gradi dobre odnose sa BiH treba da poštuju odluke institucija BiH, a ključna institucija je Ustavni sud tako da je taj dolazak u koliziji sa ovim u RS na obilježavanje 9. januara i to onda nije poštivanje institucija BiH, ako to nije poštivanje institucija BiH, onda to nije ni poštivanje države“, kaže Džaferović.

S druge strane, iz RS tvrde da su ispoštovali odluku Ustavnog suda BiH, da je donesen novi zakon iz kojeg je otklonjen vjerski segment, te da je i Ustavni sud RS donio odluku da ovaj novi zakon, koji je 27. decembra 2016. objavljen u “Službenom glasniku” i upravo stupa na snagu, nije diskriminatorski.

Milorad Dodik, predsjednik RS, kazao je da što se tiče saradnje sa Srbijom i izjava nekih analitičara da će Brisel vršiti pritisak na Srbiju da zahladi odnose s Republikom Srpskom, da je to je već poznata priča.

„Nije to ništa novo. Srbija i RS imaju institucionalne odnose. Pritisaka i zavrtanja ruku oduvijek je bilo i biće. Ne plašim se toga”, rekao je Dodik.

No Dodik zaboravlja da je upravo on dan nakon što je Nikolić prihvatio poziv za posjetu Sarajevu, odjurio do Beograda i predsjedniku Srbije uručio poziv za dolazak na obilježavnaje Dana RS. Nije li to, ništa drugo do pokušaj pravljenja novog sukoba na relaciji Sarajevo – Beograd?

Akademik Muhamed Filpović smatra da BiH i Srbija imaju mnogo otvorenih pitanja, te da je s toga posjeta srbijanskog predsjednika spotrebna, ali samo posjeta državi BiH, bez miješanja RS u odnose između dvije zemlje.

„Miješanje trećeg faktora, i to pogotovo onog koji je svojim ponašanjem provocirao neprestano sukobe, ui ovom momentu apsolutno ne odgovara, nije ni diplomatski, nije ni u skladu sa dobrim običajima,“ naglasio je Filipović.

On dodaje da BIH treba uložiti prigovor zbog Nikolićeve posjete 9. januara, a posjetu Sarajevu obaviti normalno.

 

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close