Dodik: SPC je osnova identiteta srpskog naroda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ osnova identiteta srpskog naroda. “Mi poštujemo ono što danas radi SPC i smatramo da je to jedna od nesumnjivih vrijednosti koje trebaju da se poštuju i uvažavaju. Nema snažnije institucije u srpskom narodu u Republici Srpskoj, Srbiji i rasejanju koja danas objedinjava srpski narod kao što to čini SPC”, rekao je Dodik novinarima nakon posjete banjalučkoj Eparhiji i razgovora sa vladikom banjalučkim Jefremom.
Dodik je dodao da ga raduje činjenica da veliki broj vjernika prisustvuje službama u crkvama, čime pokazuju svoj odnos ne samo prema crkvi, već i svom identitetu – pravoslavlju.

Predsjednik RS je istakao da tradicionalni pozdrav “Mir Božiji, Hristos se rodi!” predstavlja najsnažniju poruku mira, podsjetivši da se na današnji dan Hristovog rođenja okupljaju porodice i prijatelji.

Dodik je čestitao Božić vladiki banjalučkom Jefremu i izrazio poštovanje za sve što je učinio na jačanju SPC u banjalučkoj eparhiji. “Banjalučka eparhija postala je primjer kako treba pristupiti kvalitetnoj izgradnji objekata i crkava”, istakao je Dodik.

Dodik je svim pravoslavnim hrišćanima čestitao Božić, uz tradicionalni pozdrav “Mir Božiji, Hristos se rodi!”.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem rekao je novinarima da su odnosi vlasti Republike Srpske prema SPC uglavnom dobri.

“Nadamo se da će to ići uzlaznom linijom, te da će napredovati naša Srpska i SPC u RS i da će RS biti dovoljan okvir za dobar, prijatan i ugodan život svih njenih građana”, zaključio je vladika Jefrem.

Vladika banjalučki Jefrem izrazio je zahvalnost predsjedniku Dodiku na posjeti Eparhiji banjalučkoj, te svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitao Božić uz tradicionalan pozdrav “Mir Božiji, Hristos se rodi!”.

Sastanku predsjednika Republike Srpske i vladike Jefrema prisustvovao je vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Jovo Turanjanin.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close