BiHPolitika

Dodik: Republika Srpska odbila adaptaciju SSP-a

Republika Srpska (RS) ne može da pristane na adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) iz niza razloga, koji su vezani za velike gubitke koje bi imala njena poljoprivredi.

Nakon sastanka s predstavnicima vlasti RS-a i poljoprivrednih proizvođača, Dodik je na pres-konferenciji rekao da RS odbija ovaj sporazum, jer nanosi ogromne, nenadoknadive štete i kratkoročne i dugoročne.

Zamjerio je predstavnicima vlasti RS-a na nivou BiH što se nisu odazvali na današnji sastanak koji je organizirao, kao i da sada žele da prebace odgovornost za SSP na RS, iako su njeni predstavnici ranije tvrdili da je sporazum neprihvatljiv.

Dodik je naveo da bi se morala redefinirati pregovaračka pozicija kada je u pitanju adaptacija SSP-a, te utvrditi rješenje za nadoknadu šteta.

Ponovio je da dok se pitanje popisa ne riješi, RS neće pristati na razgovore po drugim pitanjima.

Niko od predstavnika RS-a u vlasti na nivou BiH nije se odazvao na današnji sastanak kod entitetskog predsjednika na kojem je zauzet stav o predloženoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a uoči sjednice Predsjedništva BiH, 27. juna.

Predstavnici RS-a u zajedničkim organima su ranije rekli da neće doći na ovaj sastanak, ali da će ispoštovati svaki stav koji RS zauzme u vezi s SSP-om.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić je također potvrdio da će ispoštovati odluku vlasti u RS-u prilikom orlučivanja na sjednici kolektivnog šefa države.
( FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close