Dodik: Preostalo usaglašavanje za izbornu jedinicu u FBiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da u vezi sa dogovorom o provođenju odluke “Sejdić i Finci” postoji tekst koji je zajednički usaglašen u nekoliko tačaka, te da je preostalo da se usaglasi procedura u vezi sa izbornom jedinicom u Federaciji BiH /FBiH/, koja se sastoji od dva područja.

“U Republici Srpskoj predviđeno je da ostane direktan izbor člana Predsjedništva BiH, da je Srpska jedna izborna jedinica, da se bira većinom glasova član Predsjedništva BiH i da oni koji su izašli u Brčko distriktu glasaju za Srpsku, što je za mene prihvatljivo”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je istakao da je SNSD-a na današnji sastanak političkih lidera u BiH sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom došao sa stavom koji je ranije dogovoren u Briselu.

“Ostalo je još usaglašavanje određenih procedura vezano za izbornu jedinicu FBiH koja se sastoji iz dva područja i za koju moramo navesti gdje će se to locirati, da li u Izborni zakon ili Ustav, te ako bude u Izborni zakon kakve su garancije za njegov brzi način primjene”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, za FBiH govori se o dva izborna područja – da se bira jedan kandidat sa najviše glasova u pet kantona, dok se drugi bira iz drugih pet kantona.

Dodik je napustio večerašnji sastanak političkih lidera u BiH sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom, na kojem se razgovara o provođenju odluke “Sejdić i Finci”, najavivši da će se vratiti ako ga obavijeste da je postignut dogovor, odnosno da će prisustvovati promovisanju tog uspjeha.

On je istakao da bi volio da se postigne dogovor u vezi sa odlukom “Sejdić i Finci” jer je BiH dugo “zarobljena na tom pitanju”. “Bilo bi dobro da se uspostavi nova dinamika sa tim dogovorom, koja bi značila i aplikaciju za članstvo u EU, čime bi se relaksirali odnosi po mnogim pitanjima”, rekao je Dodik.

On je dodao da bi takva situacija značila i priliku da se vidi kako će se realizovati “silna obećanja” predstavnika EU o pretpristupnim i drugim fonodvima.

(SRNA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close