Dodik napustio sastanak sa Füleom/HDZ traži nove ustupke

Kako saznajemo, predsjednik SNSD Milorad Dodik napustio je sastanak lidera bh. političkih stranaka sa komesarom Füleom u zgradi Delegacije EU u Sarajevu. Istakao je da će se vratiti ukoliko dogovor o provođenju presude “Sejdić – Finci” bude postignut, što bi, kako je kazao, relaksiralo situaciju u svakom pogledu.

19.30 

U toku je pauza na sastanku evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea sa predstavnicima vodećih bh. političkih stranaka, javlja TV1. Lideri koriste to vrijeme za međusobne konsultacije. Kako smo ranije naveli, dva HDZ BiH traže nove ustupke, odnosno da se kroz izmjene Ustava BiH definišu takozvana dva izborna područja, a kako bi se spriječilo nametanje izborne volje.

18.30 sati

Kako Vijesti.ba saznaju, lideri vodećih bh. političkih partija sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Füleom trenutno razgovaraju o provođenju presude “Sejdić – Finci”.

Nezvanično, predstavnici SDP BiH, SDA, SBB i SDS u načelu su prihvatili 14 tačaka, koje se odnose na ono što su lideri na sastanku u Briselu potpisali, odnosno na sprječavanje nametanja izborne volje i otklanjanje diskriminacije.

SNSD se još nije izjasnio, dok predstavnici dva HDZ traže nove ustupke.

 

15.45

U Sarajevu je danas iza 15.30 sati počeo sastanak evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea sa predstavnicima vodećih bh. političkih stranaka. Sastanku prisustvuje i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju Brian Yee Hoyt.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović mišljenja je da će na današnjem sastanku najviše riječi biti o aktuelnoj situaciji u BiH i načinu kako da se stanje smiri.

Što se tiče provođenja sejdić – Finci”, Izetbegović nije optimista, budući da je i ranije razgovarao sa predstavnicima vodećih bh. političkih partija.

Uoči početka razgovora, potpredsjednik SDA Šefik Džaferović izrazio je nadu da HDZ BiH neće imati novih zahtijeva u pogledu provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”. Džaferović nije mogao potvrditi novinarima okupljenim ispred zgrade Delegacije EU u BiH da li će tokom sastanka biti razmatrana još neka tema, izuzev provođenja pomenute presude.

Za predsjednika SNSD Milorada Dodika današnji sastanak je “iluzija kao i BiH”.

“Radi se o neozbiljnoj zemlji u kojoj ništa ne funkcioniše”, poručio je Dodik.

Prvi čovjek SDP BiH Zlatko Lagumdžija od evropskog komesara za proširenje očekuje prijedlog na osnovu dosadašnjih razgovora, ali i da se čuje glas građana sa ulica.

Predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž smatra da su stvorene nove okolnosti u odnosu BiH i EU, stoga očekuje novi stav Unije.

Uoči početka sastanka, novinarima su se obratili i lideri SBB i SDS, Fahrudin Radončić i Mladen Bosić, koji su konstatovali da ne raspolažu novim informacijama.

Prioritetna tema razgovora biće provođenje presude Evropskog suda za ljdska prava u Strasburu u predmetu “Sejdić – Finci”. Agenciji Fena ranije je potvrđeno da na današnjem sastanku neće biti riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u kontekstu protesta u bh. gradovima.

Iz Delegacije EU u BiH ranije je najavljeno da je cilj posjete evropskog komesara nastavak napora u pomaganju liderima političkih partija da postignu kompromise neophodne za napredak BiH na njenom evropskom putu.

Po završetku današnjeg sastanka planirana je konferencija za novinare.

Podsjećamo, komesar Füle doputovao je u glavni grad BiH danas poslije 14.00 sati, a krajem sedmice očekuje se da će našu zemlju posjetiti Catherine Ashton, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close