Dodijeljeni čekovi u okviru projekta Program malih grantova

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i međunarodna švedska organizacija za razvoj Sida, potpisali su ugovor o implementaciji dvogodišnjeg projekta Program malih grantova (PMG) pod nazivom „Budi promjena“.

Tim povodom jučer je u Sarajevu dodijeljeno ukupno 100.000 KM za 20 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa iz cijele BiH.

Osnovni cilj programa je da se ojačaju i podstaknu organizacije civilnog društva (OCD) i građani da uz korištenje postojećih resursa prepoznaju i na najučinkovitiji način riješe probleme u svojim zajednicama.

Na osnovu javnih poziva koji će biti raspisani u pet krugova, CPCD će u periodu od dvije godine podržati više od 90 projekata u lokalnim zajednicama širom BiH sa maksimalnom vrijednošću odobrenih inicijativa do 5.000 KM.

Organizacije civilnog društva i neformalne grupe građana koje djeluju na lokalnom nivou u sklopu PMG-a, dobijaju bespovratna sredstva za realizaciju projekata koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života u zajednici.

Organizacije koje uđu u drugi krug selekcije dobijaju pomoć iskusnih mentora u izradi projektnog prijedloga.

One organizacije čiji projekti budu odabrani za finansiranje imaju pomoć mentora do kraja realizacije projekata. Organizacije prolaze i trening o finansijsko-administrativnom upravljanju grantom i trening o odnosima sa javnošću“, izjavila je Dragana Grbić-Hasibović, menadžerica projekta Centra za promociju civilnog društva.

Mario Vignjević, programski menadžer Sida-e u BiH za Program malih grantova (PMG) PMG „Budi promjena“ kazao je da je PMG-instrument kojim organizacije civilnog društva i građani/ke koji/e žele biti akteri/ce promjena u lokalnim zajednicama utječu na pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama.

“To je program preko kojeg se uz malo truda, dobre volje i sredstava mogu napraviti ozbiljne promjene u lokalnim zajednicama”, istakao je on.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close