Kako vratiti 340 miliona KM duga MMF-u iduće godine

Bosna i Hercegovina, koja je dugo slovila za jednu od najmanje zaduženih evropskih zemalja, poslednjih godina nekontrolisano se zadužuje kod različitih međunarodnih institucija.
Ali, dugovi stižu na naplatu. BiH će naredne godine Međunarodnom monetarnom fondu u morati da isplati dug od 340 miliona maraka, ivještava FTV. Pitanje je da li će i od čega bh. vlasti taj novac vratiti. Reprogaramiranje ili novo zaduživanje?
Rupe u entitetskim i kantonalnim budžetima punile su se kreditom od MMF-a. Uzimalo se šakom i kapom. No, dugovi stižu na naplatu. Prošle smo godine MMF-u vratili 64, ove 143,4 miliona. Ostalo je još da do kraja godine vratimo 197 miliona maraka. U 2014. godini očekuje nas plaćanje obaveza prema MMF-u po odobrenim tranšamu u iznosu od 342 milion maraka, ističe pomoćnica ministra finansija i trezora BiH Zakira Muratović.
Bosna i Hercegovina je putem aktuelnog trećeg i četvrtog stand-by aranžmana do sada uzela milijardu i 126 miliona maraka, a novac je uglavnom išao na krpljenje budžeta. Iznos vanjskog duga raste, iz godine u godinu, ističe glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.
Da se BiH posljednjih godina nekontrolisano i nesistemski zadužuje potvrđuje i činjenica da je krajem 2012. godine javni vanjski dug BiH bio sedam milijardi i 131,4 miliona maraka, od čega se samo na MMF odnosi 940 miliona. Kako su iduće godine izbori, koje također treba finansirati, novca sigurno neće biti dovoljno, a kupovina socijalnog mira novim zaduživanjem dobro je isprobani recept.
Ekonomska analitičara Svjetlana Cenić smatra da će bh. vlast, koju ocjenjuje neodgovornom, pokušati dobiti reprogram za kredite koje je uzela s obzirom na to da su prihodi od poreza na dodatnu vrijednost u padu.
Iz Ministarstva finansija RS-a ističu da je otplata duga prema MMF-u planirana u dokumentu okvirnog budžeta RS-a za 2014 godinu.
“Napominjemo da treba imati u vidu da je prilikom prikupljanja indirektnih poreza definisano da prioritet, osim institucija BiH, imaju i obaveze na osnovu servisiranja spoljnog duga, među kojima je i obaveza prema MMF-u.”
Iako bh. vlasti najavljuju prvovremeno usvajaje budžeta za narednu godinu izvjesno je da će oni biti prazni bez novih zaduženja, a jasno je da nova zaduženja, odnosno implementacija stand-by aranžmana, ne rješava pobleme koji su i doveli do njegovog zaključivanja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close