Doc. dr Amir Ganić: Umjesto naslova

Želja mi je bila da svoj prvi pisani istup politički angažovanog čovjeka (u funkciji predsjednika OO A-SDA Visoko) bude sa nekom vedrijom, ambicioznijom i temom koja će ulijevati nadu da ipak postoji barem i minimum nade u bosanskohercegovačko bolje sutra. Međutim, očito da je u našem društvu skoro i nemoguće pronaći motiv za jedan takav  sadržaj. Uz strašan emotivni naboj, doživljen na mjestu pogibije velikog komandanta pukovnika Teufika Tufe Buze, jučerašnji dan ću ipak pamtiti po do sada nezampamćenom i nečuvenom događaju vjerovatno u modernijoj Evropi. Naime, „naši uvaženi državni parlamentarci“ su na najokrutniji i na najsuroviji način ubili malu bebu Berinu. Naši prepametni, prestručni, prodržavni, moralno dostojanstveni parlementarci, na najneljudskiji način uzeše život najnevinijem božijem biću. Dok pišem ove retke, kao otac tri mala dječaka razmišljam i uslovno rečeno proživljavam neviđenu tragediju koja spopade roditelje male Berine. Čak i kada je udio čovjeka u završetku jednog mladog života na najminimalnijoj razini, bol, žal i jad su neizbježni i općeprisutni.
A tek kakav je osječaj njenih roditelja, kada je, kao u ovom slučaju, za smrt male
bebe Berine predomoninatno i skoro isključivo glavni krivac čovjek u liku i djelu „našeg odgovornog oca i majke – našeg državnog parlamentarca“.

„Uvaženi politički establišmentu Bosne i Hercegovine“, baš me briga koliko
novca pokradoste asfaltirajući puteve, namještajući tendere, zapošljavajući svoje i svojih, beskrajno trošeći na „korisna“ službena putovanja nerijetko i na druge kontinente, uzimajući ili otimjaući tuđe, lažući, varajući, itd. itd. to i mogu još nekako progutati, pa ponešto i halaliti, ali ovaj presedan je nešto što prvo kao roditelj, ali i kao društvo odgovoran čovjek nemogu i neću nikada moći prihvatiti.
Na stranu činjenica da „naši najelitniji političari“, državni zastupnici iz reda SDA, SDP-a, HDZ-ova, SNSD-a i SDS-a (predstavnici vodećih političkih subjekata u državnom Parlamentu), neće, neznaju ili nemogu riješti problem JMBG, ali da li ti ljudi ikada razmišljaju glavom „normalnog-obićnog građanina“ ove države, da li razmišljaju da i njihova djeca nisu besmrtna i da li razmišlaju da će zbog činjenice da uzeše život maloj Berini proći „tek tako“. Neće ako bog da sigurno, samo još iskreno molim boga da za period čekanja do zaslužene kazne, bude im zaračunata kamatna stopa malo veća nego li je trenutno važeća u Razvojnoj banci FBiH.

Umjesto zaključka

Poštovanim simpatizerima, a posebno članovima gore pomenutih političkih
subjekata, Vama od mjesnih pododbora do članova državnog Predsjedništva. Da li će vam cjelokupna politička hijerarhija iznjedriti barem jedan primjer ljudskog dostojanstva, moralnosti ili da ne govorimo odgovornosti? A onda, da javno izađe i kaže da zbog ovog neljudskog postupka, podnosi ostavku na bilo kakvu funkciju, bilo koje gore spomenute političke opcije, kojoj je važniji vlastiti interes i ponos, nego li život jedne male bebe Berine.

Predsjeknik OO A-SDA Visoko
Doc. dr Amir Ganić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close