Doboj: Održana sjednica Caritasa Europe i Caritasa BK BiH

RAZVOJ STRATEGIJE MREŽE CARITASA U BIH ZA RANI OPORAVAK I REHABILITACIJU

U župnom uredu u Doboju održana je sjednica Caritasa Europe i Caritasa BK BiH

U sklopu akcija koje je od prvog dana poplava u BiH organizirala mreža caritasa u BiH, u utorak, 3. lipnja 2014. u župnom uredu u Doboju održana je sjednica Caritasa Europe i Caritasa Biskupske konferencije BiH. Na sjednici su sudjelovali: g. Harald Happel, predstavnik Caritasa Europa, mons. Bosiljko Rajić, ravnatelj Caritasa BK BiH, mons. dr. Miljenko Aničić, ravnatelj Caritasa Banjalučke biskupije, vlč. dr. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, dr. don Ante Komadina, ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija. Cilj ove sjednice bio je dogovor narednih koraka za pomoć stanovništvu na poplavljenim područjima Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije.

Predstavnik Caritasa Europe, g. Happel ovom je prigodom prenio poruku Caritasove mreže Europe koja je odlučila pružiti hitnu pomoć za rehabilitaciju i stvaranje normalnih uvjeta za povratak stanovništva u svoje domove. “Mreža Caritasa u Europi na raspolaganje stavlja ca 600.000 € za prvu pomoć a ovisno o daljnjim potrebama i provedbi i utrošku sadašnjih sredstava može se očekivati i daljnje financiranje programa na poplavljenim prostorima“ napomenuo je g. Happel.

Ravnatelji biskupijskih caritasa su izrazili zabrinutost za velike potrebe na poplavljenim podnebljima s naglaskom da se voda još nije povukla iz svih prostora. Vlč. Pero Iljkić, župnik u Doboju, pokazao je sudionicima sjednice prostore grada Doboja gdje su vidljive posljedice poplava. U razgledanju se moglo vidjeti kako se pomalo pripremaju prostori za trgovine, a na svakom koraku su vidljivi znakovi pustoši i ostataka onoga što je učinjeno tom prirodnom nepogodom.

U sklopu planiranja i izrade daljnje strategije za pomoć stanovništvu i podnebljima pogođenim poplavama u uredu Caritasa Biskupske konferencije BIH održava se i dvodnevna radionica na temu „Razvoj strategije za rani oporavak i rehabilitaciju“ na kojoj sudjeluju predstavnici središnjeg ureda i predstavnici biskupijskih caritasa uz asistenciju predstavnika Caritasa Europe g. Happela i Caritasa Rumunije gospodina Thomasa Hackla. Tijekom radionice napravit će se zajednički programi i dogovorit određena pravila po kojima će mreža Caritasa u BIH provoditi ove programe pomoći i obnove.

(kta)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close