Do ljeta postići dogovor: Sorensen okuplja političke lidere

Do polovine ove godine BiH bi morala u cijelosti provesti odluku Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju “Sejdić-Finci” protiv BiH. U tom smislu je Evropska unija ojačala njenog specijalnog predstavnika (EUSR) Petera Sorensena mandatom da okupi političke lidere i s njima dogovori ili im predloži rješenje koje bi bilo u skladu sa evropskim principima, saznaje današnji “Dnevni avaz”.

Prema diplomatskim izvorima, Sorensen je već stranačkim liderima uputio pismo u kojem traži da se odrede predstavnici koji će s Uredom EUSR-a raditi na rješenju.

– Sastanci bi trebali početi vrlo brzo i mi se nadamo da će doći do kvalitetnih dogovora. Svi stranački lideri ističu da im je interes da BiH napreduje prema EU. Sada ćemo vidjeti kolika je ta priča osnovana – rekao je visoki zvaničnik Ureda EUSR-a u BiH.

U narednom periodu, naglasio je, da se neće libiti ni od spominjanja imena u pozitivnom i negativnom kontekstu.

U slučaju da do dogovora ne dođe Ured EUSR-a u BiH neće bježati ni od sankcionisanja krivaca.

– Sankcije imamo na raspolaganju i one su dio mandata i protežu se od ignoriranja političara koji se protive dogovorima do zabrane putovanja i zamrzavanja njihove imovine u EU. Ali, ipak se nadamo da do toga neće doći i da će razgovori koji se pripremaju u Sorensenovom uredu uroditi plodom – zaključio je.

Izrazio je uvjerenje da će se do ljeta postići dogovor i da će to otvoriti vrata za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) EU s BiH.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close