-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleLjubav i sex

Djeca začeta donatorskom spermom zahtijevaju pravo na informacije o biološkom ocu

Ovo nije bilo moguće ni zamisliti prije nekoliko decenija.

Damian Adams je odrastao znajući da su njegovi roditelji koristili anonimnog donatora sperme da bi ga začeli, a kao tinejdžer bio je čak i ponosan na ovaj dio svog identiteta. On je i sam razmišljao da donira spermu kako bi pomogao drugim porodicama da imaju djecu. Ali kada je postao otac, sve se promijenilo. Prije 18 godina, kada se rodila njegova ćerka, držao ju je u naručju i vidio svoj odraz u njoj i njen u sebi. Osjećao je toliko snažnu biološku povezanost da je zbog toga preispitao svoj cijeli život do tog trenutka. “To što sam ja imao sa svojom kćerkom bilo je upravo ono što mi je nedostajalo cijeli život.” Osjetio je potrebu da sazna svoje porijeklo.

Ovaj biolog iz Australije proveo je godine u potrazi za svojim biološkim ocem, ali nije ga pronašao. Pokrenuo je i kampanju za ukidanje anonimnosti donatora sperme. Vjeruje da te informacije treba da budu dostupne osobama začetim uz pomoć donatora. U 2016. godini, on i drugi aktivisti zahtijevali su od države Viktorije da retroaktivno ukine anonimnost za sve donatore sperme. Ranijim zakonom anonimnost je već ukinuta za period od 1998. godine naovamo.

Osobe začete donatorskom spermom u Velikoj Britaniji takođe su uspješno zagovarale da se zabrani anonimnost donatora.

U Americi, gdje još uvijek postoje anonimne donacije, osobe začete na ovaj način zahtijevaju pravo da znaju svoje genetsko porijeklo, te čak i pravo da kontaktiraju svoje biološke roditelje, bez obzira na koji način će oni reagovati.

Sve ovo nije bilo moguće ni zamisliti prije nekoliko decenija. Doktori su rutinski savjetovali roditelje da upotrebu donatorske sperme drže u tajnosti, da to kriju čak i od svoje djece, a ta ćutnja stvorila je stigmu u vezi sa ovom praksom, piše Atlantik.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close