Djeca u iščekivanju vakcina protiv rubeola i tetanusa, kojih u bh. bolnicama nema već mjesecima!

Vakcina HIB, MRP i polio kapi koje su u obaveznom kalandaru vakcinacije, kao i vakcina protiv tetanusa nema već mjesecima u BiH, a očajni roditelji ne znaju kome da se obrate, jer im u domovima zdravlja stalno govore da ne znaju kada će doći, pišu Nezavisne novine.

Jedna Banjalučanka koja je početkom jula kćerkicu odvela na revakcinaciju požalila se da su joj u domu zdravlja rekli da vakcina nema do daljeg.

– Početkom jula trebalo je da primi tu MRP vakcinu, ali je nije bilo. Rekli su mi da pozovem za deset dana da se informišem i kada sam opet pozvala, opet isto: ‘Pozovi za deset dana.’ Isto tako su rekli mojoj drugarici čije dijete treba da primi istu vakcinu. Stvarno ne znamo šta se dešava i plašim se da zbog kašnjenja sa primanjem revakcinacije i odgađanja ne ostanu neke posljedice, kaže ova zabrinuta Banjalučanka.

Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja Banjaluka, potvrdila je da na zalihama nemaju vakcinu protiv zaušnjaka, malih boginja i rubeole (MRP) kao i polio kapi.

– Kada će doći vakcine, mi ne znamo. Prijavili smo Institutu za javno zdravstvo RS da nam je nestalo vakcina i oni treba da nam nabave, kazala je Stankovićeva.

Uprkos ovim navodima, u Institutu za javno zdravstvo RS tvrde da je većina domova zdravlja u RS snabdjevena određenim količinama vakcina.

Janja Bojanić, v.d. direktora Instituta, kazala je da Institut u posljednje dvije sedmice raspolaže minimalnim zalihama MRP (vakcina protiv morbila, rubeole i zaušnjaka) te OPV vakcine (oralna vakcina protiv poliomijelitisa).

– Većina domova zdravlja u Republici Srpskoj je snabdjevena navedenim vakcinama jer su preuzeli potrebne količine od Instituta, tvrdi Bojanićeva.

Ona je navela i da Institut očekuje isporuku navedenih vakcina od strane dobavljača.

– Prema posljednjoj informaciji kojom Institut raspolaže, vakcine su uvezene, trenutno je u toku analiza od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i biće isporučene Institutu u toku jula, kazala je Bojanićeva.

Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog, potvrdila je da u FBiH nedostaje vakcina koja se daje nakon povređivanja, odnosno vakcina protiv tetanusa, ali da to nije ona vakcina koja je u programu obaveznog vakcinisanja djece.

– Vakcine protiv tetanusa nema jer ih sada nabavljaju zdravstvene ustanove koje provode vakcinaciju. Vakcina HIB nemamo zbog toga što nam ih nabavljač još nije dostavio i kasni sa isporukom, kazala je Ravlija.

Ona je istakla da očekuju da ova vakcina bude na stanju krajem jula ili početkom avgusta.

– Roditelji treba da znaju da će djeca primiti dozu čim vakcine stignu i biće obaviješteni o tome na vrijeme. Ako vakcina ne bude primljena na vrijeme, to ne može ostaviti nikakve posljedice, kazala je Ravlija.

Ona je navela da će biti izmijenjen pravilnik, kojim će biti definisano da dijete prima vakcinu i poslije navršene dvije godine, odnosno da kompletno cijepljenje bude završeno do pete godine.

(Nezavisne)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close