Djeca i dalje sredstvo za političke ciljeve u BiH

Bošnjačka djeca iz Konjević Polja kod Bratunaca ni danas, četvrtu sedmicu školske godine, ne pohađaju nastavu. Sve su glasniji stavovi da su djeca još jednom u BiH postala sredstvo za ispunjavanje političkih ciljeva.

Roditelji bošnjačke djece u Konjević Polju ne odustaju od svojih zahtjeva da se uvede nacionalna grupa predmeta za njihovu djecu. To u praksi znači da u onim školama gdje postoji više od 50 odsto djece, u ovom slučaju bošnjačke nacionalnosti, mora biti uvedena grupa nacionalnih predmeta, odnosno istorija, geografija i maternji jezik. Član Savjeta roditelja u školi u Konjević Polju Vehid Dedić ne vjeruje u skorašnji dogovor s obzirom na stavove svih strana u ovom slučaju: “U idućoj, odnosno do kraja ove sedmice tražićemo alternativu, ukoliko roditelji budu htjeli tražićemo alternativu u susjednim opštinama u Federaciji BH”.

Ministar nije Nostradamus

Mirsad Đapo krivi predsjednika RS
Mirsad Đapo krivi predsjednika RS

Jedno od rješenja koje je ponudilo resorno ministarstvo, odnosno njen predstavnik na posljednjem sastanku je da djeca krenu na nastavu, a da se u hodu rješavaju sva sporna pitanja. Zdravko Marjanović, pomoćnik ministra prosvjete kaže da dogovora nema oko uvođenja nacionalne grupe predmeta od prvog do petog razreda: “To nije definisano i ja nisam bio u prilici da oko toga dajem saglasnost. To je nadležnost ministarstva”.

A ministarstvo za to vrijeme održava tematske sjednice o obrazovanju Banjaluci o budućnosti obrazovanja u tom entitetu ali bez pomena na probleme u školama u Konjević Polju i Vrbanjcima u opštini Kotor Varoš, gdje bošnjačka djeca takođe ne pohađaju nastavu. Tek na novinarsko pitanje o ovoj temi ministar Goran Mutabdžija odgovara: “Nisam Nostradamus ali znao sam odgovor i prije dvadeset dana – učenici polaze u školu!”.

“Naša djeca nisu pijuni”

Ministar se prevario jer roditelji pokušavaju da prebace djecu u susjedne opštine gdje se radi po nastavnom planu i programu Federacije BiH. I predstavnici OSCE-a poslali su klasiču demagošku poruku kako vjeruju da će se ovaj problem što prije riješiti u interesu svih. Roditelji će danas u Sarajevo, gdje se održava ministarska konferencija, kako bi se, kako kaže roditelj Halida Muminović, izborili za prava svoje djece: “Mi nismo djecu htjeli pustiti u školu jer ona nisu pijuni. Mi smo izvarani ne jednom nego deset puta. Naša djeca idu u Sarajevo na proteste da nas neko vidi, da vide da postojimo”.

Roditelji bošnjačke djece u Konjević Polju ne odustaju od svojih zahtjeva da se uvede nacionalna grupa predmeta za njihovu djecu Roditelji bošnjačke djece u Konjević Polju ne odustaju od svojih zahtjeva da se uvede nacionalna grupa predmeta za njihovu djecu

Slična situacija je i u osnovnoj školi u Vrabanjcima u opštini Kotor Varoš, gdje roditelji takođe traže uvođenje nacionalne grupe predmeta. Jedan od roditelja Nedžad Smajlović svjestan je da bi prebacivanje djece u druge škole moglo biti teško za roditelje u svakom pogledu, ali spremni su na sve: “Vjerovatno će otežati ali to nije do nas. Neka ministar riješi naš problem i to je to. Prošli smo sve procedure i sada je do ministra”.

Iako roditelji tvrde da u njihovim zahtjevima nema politike, u BiH se nažalost sve može staviti pod ove okvire. Predsjednik Helsinškog komiteta BiH Srđan Dizdarević smatra da vlast u RS treba da dozvoli djeci bošnjačke nacionalnosti učenje po nacionalnoj grupi predmeta. S druge strane Dizdarević se ne može oteti utisku da je cijela stvar ispolitizovana: “Mislim da se visoko politizuje taj slučaj i da se ne ide pravim putem u smislu pokušaja da se nađe neko rješenje”.

Svi se “uključili u slučaj

U cijelu priču su se uključili i zvaničnici sa “obje strane” braneći interese naroda kojem pripadaju. Tako za srpske političare nema sumnje da se radi o ispolitizovanom procesu dok bošnjački lideri za sve krive aktuelnu vlast i nebrigu prema Bošnjacima u RS. “Mislim da je predsjednik RS najodgovorniji za stanje u ove dvije škole. Trebalo je prihvatiti zahtjeve roditelja. Ne vidim razloga da se oko ovoga diže ovolika prašina”, kaže Mirsad Đapo, delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Nedžad Smajlović (roditelj djeteta koje pohađa OŠ u Vrbanjcima)
Nedžad Smajlović (roditelj djeteta koje pohađa OŠ u Vrbanjcima)

Da se politika uvukla duboko u obrazovanje smatra i prvi čovjek Helsinškog odbora za ljudska prava RS, Branko Todorović. To pokazuje i slučaj “dvije škole pod jednim krovom”, u čijem je slučaju Sud u Mostaru presudio da se radi o diskriminaciji ali se i danas u pojedinim školama radi po ovom principu. On podrazumjeva obrazovanje učenika iz dvije etničke grupe, bošnjačke i hrvatske u istoj zgradi, ali fizički odvojeni jedni od drugih. Radi se i po različitim nastavnim planovima.

Vrh ledenog brijega

“Kao da rat u BiH nije ni završen i da se prenio na neka druga polja među kojima je obrazovanje i mislim da je to zaista na štetu građana, u ovom slučaju na štetu mladih. Svakako to je u interesu onih političkih struktura koje na perfidan način od svakog pitanja prave nacionalno i životno pitanje kako bi odvratili pažnju od siromaštva i ekonomskog beznađa”, zaključuje Todorović.

Ovo je samo vrh ledenog brijega kada je riječ o problemima u obrazovanju u BiH a ono najbitnije, slažu se mnogi, je stvaranje jednog, krovnog ministarstva na državnom nivou. To bi riješilo mnoge probleme jer samo Federacija BiH u ovom trenutku ima deset kantonalnih i jedno entetsko ministarstvo, i svako od njih je nazavisno što stvara haos u obrazovnom sistemu.

Autor: Dragan Maksimović

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close