BiHPolitika

Direktori javnih preduzeća koja duguju milione moraju u zatvor

Žarko Papić za TV1

Djelomična blokada računa javnim ustanovama, njih 68 koje državi na osnovu poreza duguju gotovo 800 miliona KM, je apsolutno pozitivan potez Porezne uprave FBiH, istakao je u razgovoru u Dnevniku TV1 Žarko Papić, ekonomski analitičar. Neshvatljivim smatra da javna preduzeća imaju tako veliki dug prema državi, a da, s druge strane, za to niko nije krivično odgovarao.

“Prije 12, 13 godina ja sam Poreznoj upravi zaboravio prijaviti honorar od 400, 500 KM. Prekršajno sam kažnjen i sreća moja da nije bilo preko tri hiljade, jer bih bio krivično odgovoran. Ušlo mi je u dosije da sam prekršajno kažnjen. Kako je moguće da direktor javnog preduzeća, koji vara državu koja ga je izabrala da bude direktor, ne bude krivično odgovoran i to ne samo on nego i resorni ministar koji mu je to dozvolio. Ja mislim da bi oni morali ići u zatvor“, kategoričan je Papić.

Osvrnuo se i na činjenicu da direktori javnih kompanija, koje duguju milione, imaju najveća primanja.

“To je apsurd, ali je opet riječ o javnom sektoru. To se u realnom, privatnom sektoru ne može desiti. U javnom sektoru direktor je partijska ličnost drugog ili trećeg ‘safa’, ali i važan jer može u mnogome uticati na broj glasova, te direktno ili indirektno pomagati svoju partiju. To je otvorena pljačka svojih radnika, a onda i naroda. To je neshvatljivo. Kada sam vidio cifre, mislio sam da sam pogriješio za jednu nulu. Nisam mogao da vjerujem. Dolazim iz NVO sektora, za koji se misli da zarađuje velike pare, ne, plaće u NVO sektoru nisu puno veće od prosječnih plaća“, zaključio je Žarko Papić.

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close