Direktor mljekare Milkos Adin Fakić: Mijenjamo dizajn i deklaraciju

Sarajevska mljekara Milkos, jedna od četiri mljekare iz Bosne i Hercegovine koja je dobila zeleno svjetlo za izvoz proizvoda u Evropsku uniju, još neće svoje šlepere slati ka državnoj granici.

Na policama trgovina u zemljama EU trebali bi se naći: Milkosovo trajno mlijeko, bijeli feta-sir, jogurt, ayran i pavlaka.

Kako pojašnjava direktor ove mljekare Adin Fakić, izvoz jeste planiran do kraja mjeseca, međutim, desile su se neke nepredviđene obaveze koje se, kako se naknadno uspostavilo, moraju ispoštovati.

– S obzirom na to da nismo izvozili više od dvije godine, malo smo ispali iz fazona, pa nismo znali da moramo uraditi i izmjenu dizajna određenih proizvoda, kao i deklaracije.

Na poleđini proizvoda treba pisati: Uvoznik. Lično sam mislio da će se ovaj posao završiti brzo, ali sam očito bio u krivu. Potrebno je još najviše dvadeset dana da se sve privede kraju, kazao je Fakić.

Što se tiče ostale papirologije i potrebnih analiza, one su davno gotove, istaknuo je direktor Milkosa.

– Razgovori sa kupcima van BiH su završeni. Dogovorili smo željene cijene. Zadovoljni smo i smatramo da su prihvatljive. Dakle, sve je spremno, osim gore navedenog redizajna, napomenuo je Fakić.

Kako je već poznato, Mljekara Livno je prva počela isporuku svojih proizvoda na tržište EU. Još dvije bosanskohercegovačke mljekare kojima je odobren izvoz, Mljekara Meggle Bihać i Mlijekoprodukt Kozarska Dubica, također užurbano rade kako bi ispunile sve obaveze, te kako bi izvoz nesmetano započeo do kraja mjeseca.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close