Dijete šehida uzalud moli državu za pomoć

U 12. godini sam prvi put uzeo za lopatu i krampu, miješao malter… Morao sam raditi te poslove da bih sebi mogao osigurati školovanje, odjeću, jer majka sa svojim primanjima to nije mogla, priča Goraždanin Emir Korda, koji se ranije od svojih vršnjaka uvjerio u to kako život može biti okrutan.

Njegovo djetinjstvo obilježilo je liječenje zbog posljedica prijevremenog rođenja, sa šest godina sluša detonacije granata, u sedmoj je izgubio oca… Taib Korda poginuo je na Jabuci 1993. godine kao pripadnik 31. drinske brigade. Otad traje i nebriga države prema porodici šehida.

– Svaki put kada bismo predavali molbe, dobivali smo odbijenice. Dok pojedinci dobivaju po 20.000 KM i više, moja majka ne može ni tih 5.000 maraka, s koliko bih mogao zamijeniti krov na našoj kući – kaže Emir.

U kući u ulici Senada Kulina Ćelke žive Emir sa suprugom i dvoje djece, njegova majka i amidža. S okolnih je brda dovlačio drveće da bi popravio u ratu razoreni krov, koji danas prokišnjava i prijeti da se svakog momenta uruši na ukućane, prolaznike ili obližnje objekte.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close