Dijeta ubrzava starenje

Dijeta s niskim kalorijskim unosom i malo masnoće može uništiti kožu. Tijelu za normalno funkcioniranje trebaju masti, a ako ih ne dobiva dovoljno, koža ne može zadržati vlagu pa se isušuje. Bržim isparavanjem vode bore su sve vidljivije pa lice djeluje starije nego što jeste. 

Stoga na takvoj dijeti posebno treba pripaziti na kožu, upozoravaju nutricionisti. Najbolji izbor su kreme na bazi ceramida, koje stvaraju zaštitnu lipidnu barijeru na koži i sprečavaju njeno isušivanje.

Potpuno izbacivanje pojedinih namirnica iz prehrane, također, ostavlja tragove, naročito kod vegetarijanaca i vegana, tvrdi dermatologinja Lesli Bauman (Leslie Baumann).

Životinjski proteini bogati su nutrijentima neophodnim za kožu, omega-3 masne kiseline sprečavaju upale, a voće i povrće obiluje antioksidansima koji kožu štite od sunčevog zračenja.

Punije lice povezuje se sa zdravljem i mladosti, ali je činjenica da s godinama volumen lica slabi. Ono postaje sve mršavije, ispijenije, a samim tim i starije.

Stoga se treba pridržavati pravilne prehrane kako bi se starenje usporilo, a sve izvore namirnica koje izbjegavate, valja zamijeniti, upozorava dr. Bauman.

Uz pokoji kilogram viška, lice djeluje mlađe, stoga ne čudi sve veća potražnja za filerima hijaluronske kiseline, koji daju puniji i zdraviji izgled.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close