Dodik se pridružio Bakiru i Zlatku

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je jučer da, ako se manifestira većina bošnjačkih poslanika za smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića (SBB), SNSD nema nijednog razloga da to ne podrži.

Loša vlast

– Mi ne smjenjujemo, niti podržavamo Radončića, već je to unutrašnje bošnjačko pitanje koje oni treba da riješe, a nama da saopšte šta su riješili – rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

To znači da će Dodik, odnosno njegov SNSD, u Parlamentu BiH podržati zahtjev SDA i SDP-a za smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića zbog njegove podrške protestima građana širom BiH i rezolutnog stava da neće tući svoj narod, odnosno građane koji su se pobunili protiv loše vlasti.

Također, Dodik će se na taj način, praktično, pridružiti liderima SDA i SDP-a, Bakiru Izetbegoviću i Zlatku Lagumdžiji, i pomoći im u njihovoj želji da uklone za njih nepoćudnog i opasnog političkog protivnika Radončića, koji od početka svog političkog djelovanja odlučno zagovara borbu protiv sistemske korupcije, kriminalnog dijela privatizacije, protiv siromaštva, loše i nesposobne vlasti.

Pri tome, Radončić je hrabro otvorio priču o potrebi rješavanja slučajeva političkih ubistava, a u svojim izjavama od prije nekoliko mjeseci upozorio je javnost u BiH da će se, ako vlasti i nadležne policijske agencije i tužilaštva ne provedu antikorupcijski cunami, desiti cunami obespravljenih i gladnih građana.

Radončić: Smeta jer podržava proteste i neće da tuče građane

 

Odluka SNSD-a da ostane u partnerstvu sa SDP-om i obnovi odnose sa SDA ne treba nikoga čuditi. Zna se da je svojevremeno i prilikom glasanja u Parlamentu BiH za izbor Radončića na mjesto ministra sigurnosti Dodikov SNSD bio protiv.

 

Uostalom, SNSD i SDP imaju najviše zastupnika u Državnom parlamentu, najodgovorniji su za stanje u zemlji, a započeli su nekoliko zajedničkih projekata, poput uzimanja viška novca iz „Elektroprijenosa“ ili gradnje novih hidroelektrana na rijeci Drini.

Postoji većina

Dodik je jučer ponovio da Vijeće ministara BiH nije vlada te da se ne bira već sastavlja i stoga i postoji parlamentarna većina za taj posao. Precizira da je stav SNSD-a i da je neprikosnoveno pravo da srpski poslanici odlučuju o ljudima koji su srpske nacionalnosti i nalaze se u Vijeću ministara.

 

Inicijativu za smjenu ministra sigurnosti pokrenuo je Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a Saša Magazinović izjavio je da će ova stranka podržati inicijativu.

 

Čović: Ne želimo dodavati ulje na vatru

 

S pressa: Čović poručio da nema vanrednih izbora 

Iako je lider HDZ-a BiH Dragan Čović jučer izjavio da će ova stranka o inicijativi Kluba poslanika SDA za smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića (SBB) odlučivati kada taj zahtjev dođe u Parlament, na insistiranje novinara ipak je kazao da su „počela nadmudrivanja i međusobne optužbe“.

No, kako je od novinara zamoljen da bude konkretniji, „s obzirom na to da su gospodina Radončića okarakterizirali kao osobu koja je u biti pokrenula sve ovo“, Čović je rekao:

– Apsolutno ne mislim da je to uradio gospodin Radončić ili jedna osoba. Vrlo jasno mislim da su to uradile političke stranke bošnjačkog naroda u vjeri da će kontrolirati čitav proces. Mi ćemo o tom zahtjevu odlučivati kao i o svakom drugom, jer ne želimo dodavati ulje na vatru.

Čović je ovo kazao na pressu u Mostaru, gdje je jučer održana zajednička sjednica Predsjedništva, Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Također, kazao je da neće biti vanrednih izbora.

 M. Sm.– avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close